Wielki Labirynt w EgipcieWiele jest opowiesci o Wielkim Labiryncie i jego skarbach , jedna z nich znalazl Blad , pochodzi z innego forum.
„Imi? moje jest Herodot, pochodz? z Halikarnasu i opowiadam ?wiatu o poszukiwaniach, jakie prowadzi?em, by przechowa? ?yw? pami?? przesz?o?ci i unie?miertelni? wielk?, budz?c? podziw prac? Greków i innych narodów....Jako znak jedno?ci postanowili pozostawi? po sobie pomnik, wi?c zbudowa¬li labirynt, usytuowany opodal po?udniowego brzegu jeziora Moeris, w s?siedz¬twie miejsca, zwanego Krokodilopolis. By?em tam i jest to co? nie do opisania. Gdyby przyjrze? si? wszystkim murom miejskim i budowlom publicznym w Gre¬cji, wida? ?e wszystkie one razem nie wymaga?y ani takich prac, ani tylu pieni?dzy, co ten labirynt. A ?wi?tynie w Efezie i Samos nie s? przecie? ma?e! To prawda, piramidy zapieraj? dech w piersiach i ka?da z nich dorównuje wielu budowlom greckim, ale nic nie mo?e si? równa? z labiryntem......Po pierwsze, ma on tuzin wewn?trznych ogrodów, z których sze?? uszerego¬wanych jest w cz??ci pó?nocnej, a sze?? w po?udniowej. Wej?cia do nich znajduj? si? naprzeciwko siebie. Mur zewn?trzny - bez otworów - otacza ca?y kompleks. Sam gmach ma dwa pi?tra i 3000 komnat, z których po?owa znajduje si? pod ziemi?, a pozosta?e 1500 powy?ej.....Zwiedzi?em i obejrza?em osobi?cie 1500 komnat naziemnych, tak ?e mówi? o nich z w?asnego do?wiadczenia; co do komnat podziemnych, musz? opiera? si? na relacjach innych, bowiem Egipcjanie zabronili mi tam wej??. Mog?y by? tam groby królów, którzy byli twórcami labiryntu i groby ?wi?tych krokodyli. Nie by?em tam, wi?c i wszystko, co o tym wiem, wiem z tego, co s?ysza?em. Komnaty górne pokazano mi. Nie uwierzy?by?, ?e by?y dzie?em r?k ludzkich. Korytarze, ??cz?ce pokoje i kr?te ?cie?ki pomi?dzy podwórcami zapiera?y dech ró?norodno?ci? barw, kiedy przechodzi?em pe?en zachwytu z podwórców do komnat, z kom¬nat do kolumnad, przez kolumnady do innych komnat i z nich wychodzi?em na dalsze podwórce. Stropy by?y wsz?dzie wykonane z kamienia, a ?ciany pokryte reliefami przedstawiaj?cymi postacie. Ka?dy podwórzec by? otoczony szeregiem kolumn z jednolitych bloków bia?ego marmuru.....Ale, jakkolwiek labirynt przedstawia cudowny widok, jezioro Moeris, po?o¬?one tu? ko?o niego, zapiera wprost oddech. Jego obwód wynosi 3600 stadiów lub 60 schoinoi - 666 kilometrów - i dorównuje d?ugo?ci? ca?emu egipskiemu wybrze?u morskiemu. To pod?u?ne, w?skie jezioro jest po?o?one na osi pó?noc-po?udnie, a jego g??boko?? w najg??bszym miejscu wynosi ponad 90 metrów. Jest to prawdopodobnie dzie?o r?k ludzkich, bo po?rodku niego znajduj? si? dwie piramidy, ka?da z nich wystaje 90 metrów nad powierzchni? jeziora, podczas gdy podstawy s? ukryte równie g??boko pod wod?.......Na szczycie ka?dego z budynków znajduje si? statua, przedstawiaj?ca cz?o¬wieka na tronie. Gdyby obliczy? ca?kowit? wysoko??, doszed?by? do 19 metrów, bo 100 fathomów odpowiada jednemu stadium lub 600 stopom - fathom liczy 6 stóp lub 4 ?okcie, a stopa odpowiada 4 d?oniom, czyli jeden ?okie? to 6 d?oni (stopa wynosi 29,6 cm, fathom - 178 cm, ?okie? 44,4 cm, a d?o? 7,2 cm).......Jezioro nie pobiera wody z naturalnych ?róde? - by?oby to niemo?liwe, po¬niewa? otaczaj?ca je okolica jest sucha jak pieprz, natomiast ??czy si? z Nilem za pomoc? kana?u. Tym kana?em woda wp?ywa do jeziora przez pó? roku, a przez nast?pne sze?? miesi?cy z powrotem p?ynie do rzeki. Zysk dla królewskiego skarbca wynosi co najmniej jeden srebrny talent dziennie dzi?ki rybom, jakie si? tu ?owi......tyle Patrick Geryl za Herodotem,
Hawara znajduje si? w Libanie
http://maps.google.pl/maps/ms?f=q&hl=pl&geocode=&num=10&ie=UTF8&msa=0&msid=103142500064937744531.00045a3cbc36912bad3d2&ll=34.420434,36.083908&spn=0.050199,0.077248&t=h&z=14 ale zobaczcie tutaj;
http://maps.google.pl/maps/ms?f=q&hl=pl&geocode=&num=10&ie=UTF8&msa=0&msid=103142500064937744531.00045a3cbc36912bad3d2&ll=29.42046,31.319275&spn=1.696134,2.471924&t=h&z=9 zielone wielkie jezioro.