Strony: [1]

WARZYWA OWOCE I ZIOLA.

  • Kiara
  • Administrator
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2458
  • Zobacz profil
WARZYWA OWOCE I ZIOLA.
« : Grudzień 16, 2010, 12:30:50 »

ot , taka pokrzywa...


roślina nielubiana ze względu na nieprzyjemne konsekwencje z jej bezpośrednim kontaktem, ale..
można o niej i jej właściwościach znaleść wiele-

Pokrzywa (Urtica dioica L.) od wieków towarzyszy człowiekowi, rosnąc w pobliżu zabudowań, na pastwiskach, polanach, w wilgotnych lasach liściastych oraz nad brzegami rzek i jezior. O jej leczniczych i odżywczych właściwościach pisali już starożytni: Hipokrates i Scribonius Largus, a później św. Hildegarda i Paracelsus

Ma wszechstronne naturalne działanie lecznicze i odmładzające. Jest bogata w mikroelementy i witaminy - w jej liściach znajduje się prowitamina A, witaminy B2 i C. Stare recepty zalecają jako kurację odmładzającą picie roztworu soku młodych pokrzyw, natomiast kilkuminutowe "bicie" pokrzywami oraz kąpiele z suszem pokrzywowym pomagają na reumatyzm. Napar z pokrzywy stosowany do mycia twarzy dobrze oczyszcza skórę tłustą, łojotokową i zapobiega wypryskom. Płukanie włosów w herbacie pokrzywowej lub nacieranie skóry głowy alkoholowym wyciągiem z korzeni pokrzywy wzmacnia cebulki włosowe, nadaje włosom puszystość i połysk.

W ziołolecznictwie przydatna jest zarówno pokrzywa zwyczajna, jak też pokrzywa żegawka. Pierwsza jest bylina sięgającą do 150 cm wysokości, zazwyczaj dwupienną, rozrastającą się dzięki podziemnym rozłogom; druga – rośliną jednoroczną, jednopienną i dorastającą zaledwie 50 cm wysokości. Obie mają podłużne, jajowatosercowate liście o wyrazistych ząbkach na obrzeżu i kwiaty o barwie zielonej; u obu całą część naziemną pokrywają parzące włoski.

Wytwarzana przez nie substancja parząca zawiera histaminę i śladowe ilości kwasu mrówkowego. Liście są bogate w chlorofil, ksantofil, karoten, witaminę C, K, B2, kwas pantotenowy oraz garbniki i flawonoidy. Korzenie zawierają substancje o charakterze pektyn i polisacharydów oraz sterole, kwasy organiczne i sole mineralne. Dlatego też surowcem łzielarskim są zarówno liście (Folium Urticae), korzenie (Radix Urticae), jak i całe ziele (Herba Urticae).

Wewnętrznie liście i ziele pokrzywy stosuje się w początkowym okresie cukrzycy, jako środek hemostatyczny w zaburzeniach krzepliwości krwi i krwawieniach wewnętrznych, a także w schorzeniach dróg moczowych i kamicy nerkowej, ze względu na działanie moczopędne. W lecznictwie ludowym pokrzywa uznawana jest za jedna z roślin najskuteczniej oczyszczających organizm i stosowana jest w długofalowych terapiach w schorzeniach reumatycznych i gośćcu.

Zewnętrznie okłady z naparu pokrzywy stosuje się przeciwko czyrakom. Łodygi z liśćmi używane są do biczowania ciała w celu wywołania miejscowego podrażnienia i przekrwienia skóry w przypadkach bólu stawów i kurczów mięśni. Alkoholowy wyciąg lub napar z korzeni stosowany do nacierania skóry głowy i do mycia włosów, intensyfikuje ukrwienie skóry, wzmacniając ją i zapobiegając łupieżowi i łojotokowi. Wyciągi alkoholowo-wodne z korzeni pokrzywy są ważnym składnikiem licznych preparatów zapobiegających przerostowi prostaty i zmniejszających utrudnienia w oddawaniu moczu.

Znane są odżywcze właściwości pokrzyw – sok wyciśnięty z zebranych roślin lub sałatki zrobione z młodych, jeszcze nie parzących listków, znakomicie uzupełniają braki witamin i mikroelementów, o czym warto pamiętać wiosną. Młode liście pokrzyw można przyrządzić tak jak szpinak, z cebulką, masłem i śmietaną, albo tez dodawać je do wiosennej zupy ziołowej.

Warto wiedzieć, że pokrzywa stosowana jest też w przemyśle browarniczym, jako jedna z dodatkowych roślin do zaprawiania piwa. Z liści pokrzyw uzyskuje się zielony barwnik spożywczy, a z łodyg (w podobny sposób jak z lnu) – włókno na tkaniny, wyjątkowo mocne i odporne na wilgoć. W Europie tkaniny z włókna pokrzyw wytwarzano nie tylko w XVII wieku, ale także w czasie I i II wojny światowej.

W ostatnich czasach pokrzywy są wykorzystywane w biodynamicznej uprawie roślin: ich sąsiedztwo korzystnie wpływa na pomidory, ziemniaki i inne zioła, oraz na tworzenie się próchnicy i kompostu.

Zofia Szanter
Zapisane
  • Kiara
  • Administrator
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2458
  • Zobacz profil
Odp: WARZYWA OWOCE I ZIOLA.
« Odpowiedz #1 : Grudzień 19, 2010, 00:02:56 »

Zestaw informacyjny , az glowa boli..... Uśmiech Uśmiech


http://www.eioba.pl/a77724/lecznicza_ywno#ixzz18V22WczA
Zapisane
  • Kiara
  • Administrator
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2458
  • Zobacz profil
Odp: WARZYWA OWOCE I ZIOLA.
« Odpowiedz #2 : Listopad 09, 2011, 10:44:34 »

Jagoda leśna - czarna borówka.

Znana ze swoich leczniczych właściwości od wieków , ale mało znana jako środek leczniczy dla oczu. Obecnie w dobie komputerów bardzo istotny bowiem ma zbawienny wpływ na siatkówkę oka.
Warzna informacja w kontekście również ezoterycznym.

Kiara Uśmiech Uśmiech


Odpowiedz do tematu Forum Laboratorium Urody Strona Główna » Dieta i suplementy
   
      
Ochrona oczu to w dzisiejszych czasach ważna sprawa. Dużo przykładów nie trzeba przytaczać, aby przekonywać: komputer, telewizja, czytanie itp.


Co chroni oczy?


tekst z netu
http://www.przychodnia.pl/ziola/index9.php3?s=3&d=22&t=9

Zagrożenia
Komputer, antocyjany i oczy


Gdy korzystamy z komputera nasze oczy, bez zmiany pozycji głowy, bezwiednie przemieszczają się z klawiatury na ekran i na inne fragmenty otoczenia wykonując dziennie kilkadziesiąt tysięcy ruchów! Te monotonne, nietypowe i niezwykle intensywne ruchy oczu, jak też promieniowanie ekranu mogą zakłócić fizjologiczny mechanizm wydzielania łez, którego ciągłego działania nie zauważamy. Tymczasem łzy zawierają składniki „oliwiące”, które poprzez mruganie powiek, tak jak ruchem wycieraczek samochodowych są rozprowadzane na powierzchni oka. Deficyt oleistego „filmu z łez” wywołuje po pewnym czasie zaczerwienienie i pieczenie oczu, a później bolesny stan zapalny zwany zespołem „suchego oka” Stan zapalny zwiększa liczbę toksycznych wolnych rodników, które w nadmiarze uszkadzają oko. Wolne rodniki, zwane też utleniaczami lub oksydantami - to nadreaktywne, krążące w organizmie cząsteczki chemiczne, które , jak „gorące iskry” uszkadzają delikatne struktury komórek oczu.
Szczególnie narażone na uszkodzenia są delikatne ścianki naczyń włosowatych odżywiających siatkówkę oka, jak też komórki plamki żółtej oka, dzięki którym dobrze widzimy.
Zagrożenie to potęguje się, gdy w tym, co jemy brakuje antyoksydantów tj. substancji, które pomagają zneutralizować nadmiar wolnych rodników. Zwłaszcza niebezpieczny jest deficyt antyoksydantów, gdy dotyka nas stan zapalny oka, czy zbyt intensywnie eksploatujemy narząd wzroku (zbyt długa praca przy komputerze, kierownicy samochodu (kierowcy), itp.). Skutkiem deficytu antyoksydantów, może być przedwczesne pogorszenie ostrości widzenia i w dalszej konsekwencji poważne uszkodzenia narządu wzroku.

Przeciwdziałanie

Na pytanie – jak przeciwdziałać wspomnianym zagrożeniom nieoczekiwanym sprzymierzeńcem okazała się dobrze znana czarna jagoda, zwana też borówką czernicą (Vaccinum myrtillus).
Dotychczas w lecznictwie tradycjonalnym jagody stosowane były jako środek przeciwbiegunkowy a napary z liści pomocniczo w cukrzycy. Znacznie rzadziej borówka wykorzystywana była w innych terapiach – np. szkorbutu, (gdyż jest współrekordzistą zasobności w wit. C), czy dzięki substancjom aseptycznym w leczeniu infekcji moczowych i w upławach pochwowych. Z owoców i liści V. myrtillus zostało wyodrębnionych szereg związków, należących do różnych grup chemicznych: garbników, flawonoidów, witamin, cukrów, pektyn, kwasów organicznych, irydoidów i terpenów. W jagodach występują różne związki polifenolowe tj. antocyjany odpowiedzialne za kolor owoców, pochodne kwasów cynamonowego i benzoesowego oraz glikozydy flawonolowe.



Borówka

Na szczególną uwagę zasługują wyodrębnione z czarnej jagody antocjany.
To one stanowią ratunek dla oczu. Wykazują wpływ na odporność ścian naczyń włosowatych . Zmniejszają ich przepuszczalność, kruchość i łamliwość oraz przywracają im elastyczność. Posiadają też właściwości przeciwzapalne, w związku z czym są stosowane w krwawieniach i zaburzeniach mikrokrążenia, zwłaszcza w oftalmologii (poprawiają ukrwienie w obrębie tęczówki oka). Chronią również oko przed wolnymi rodnikami biorąc aktywny udział w przemianach oksydo-redukcyjnych zachodzących w organizmie człowieka. Prawdopodobnie zwiększają stopień regeneracji rodopsyny, czyli barwnika odpowiedzialnego za widzenie oraz mają działanie przeciwzakrzepowe.
Zapisane
  • Kiara
  • Administrator
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2458
  • Zobacz profil
Odp: WARZYWA OWOCE I ZIOLA.
« Odpowiedz #3 : Luty 12, 2012, 18:44:27 »

Marchew zwyczajna posiada wręcz rewelacyjne właściwości odżywcze i lecznicze warto je poznać.




Marchew zwyczajna -


Marchewka (Daucus carota) – a właściwie jej korzeń, to naturalna skarbnica cennych wartości odżywczych, której nie sposób przecenić. Poza dużymi ilościami beta-karotenu, czyli prowitaminy A, warzywo to bogate jest także w witaminy B1, B2, PP, K i C. Wszystkim dbającym o urodę i sylwetkę marchew dostarcza ważnych związków mineralnych, takich jak wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, molibden, magnez, jod oraz potas – to im właśnie zawdzięczmy jędrne ciało, piękną cerę i karnację skóry oraz zdrowe i mocne włosy i paznokcie. Prowitamina A wspaniale działa na wzrok.
Ekstrakt z marchwi jest najlepszym środkiem na odtruwanie tkanek. Alkalizuje, oczyszcza, krzepi i pobudza wszystkie układy organizmu, wyczerpane i chore z powodu braku surowych produktów w pożywieniu współczesnego człowieka. Wiadomo - "martwe nie buduje życia".
Daniel Reid w książce Tao Zdrowia opisuje, iż marchew najskuteczniej ze wszystkich soków warzywnych odtruwa ustrój i regeneruje chore komórki. Ma szczególnie dobry wpływ na nadnercza, współodpowiedzialne za sprawne działanie całego układu dokrewnego. Odtruwa wątrobę, dba o jej regenerację oraz sprawną pracę jako filtr krwi z toksyn. Obniża zbyt wysokie zakwaszenie krwi, które towarzyszy toksemii. Dzięki czystej krwi, ciała odpornościowe szybciej mogą dotrzeć do chorych tkanek organizmu, odkwaszać je i regenerować.

Francuzki mawiają, że marchewka to jeden z najtańszych i najlepszych kosmetyków. I mają rację...

Marchew zawiera duże ilości witamin i mikroelementów, jej najcenniejszym składnikiem jest jednak beta-karoten, czyli prowitamina A. Ale właściwości upiększające to nie jedyna zaleta tego warzywa. Marchewka jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu – odpiera ataki bakterii i wirusów, poprawia wzrok, przede wszystkim jednak jest silnym przeciwutleniaczem, chroniąc nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Marchew zawiera beta-karoten może więc stać się naszą codzienną, naturalną szczepionką przeciwko nowotworom, chorobom serca i przedwczesnemu starzeniu się.

Flawonoidy zawarte w marchwi nie tylko zwalczają wolne rodniki, powodujące przedwczesne starzenie się organizmu, lecz także działają przeciwskurczowo na naczynia krwionośne.

Marchew wpływa również na obniżanie poziomu tłuszczów we krwi, zawarta w niej celuloza pomaga pozbyć się szkodliwego cholesterolu – czyni ją to skuteczną ochroną przed miażdżycą i chorobami wieńcowymi. Bogactwo wartości odżywczych zawartych w marchewce działa wzmacniająco i przeciwanemicznie, reguluje pracę żołądka, utrzymuje w zdrowiu wątrobę i poprawia metabolizm.

Ekstrakt z marchwi zawarty w Ocean21:

odtruwa jelito grube,
chroni śluzówkę jelita i przywraca jego normalną pracę likwidując zaparcia
poprzez odkażenie niższych partii jelit, usunięcie źródeł zatrucia w jelicie grubym, zapobiega chorobom: Crohna, celiakia, uchyłkowość, stany zapalne, wrzody i rak jelita grubego,
zobojętnienie kwasów likwiduje gazy i poprawia perystaltykę jelit
odtruwanie jelit uwalnia krew od szkodliwych jadów, przywraca równowagę pH (Homeostazę),
koryguje zaburzenia cyklu miesiączkowego i wspomaga leczenie niepłodności,
„przemywa” naczynia krwionośne, reguluje pracę żołądka, utrzymuje w zdrowiu wątrobę, wzmacnia paznokcie i włosy
ścisły związek jelita z układem limfatycznym, ma ogromne znaczenie na sprawne oczyszczanie układu oddechowego, naczyń limfatycznych gardła, zatok, nosa, mózgu przeciwdziałając gromadzeniu się śluzów, stanom zapalnym ucha środkowego, oskrzeli, płuc, powiększaniu migdałków, astmie i tworzeniu się cyst
dostarcza chorym komórkom sporych ilości łatwo przyswajalnych witamin i makro- i mikroskładników oraz aktywnych enzymów
pozwala chorym komórkom pozbyć się toksycznych jadów i nabrać sił,
wspomaga leczenie alergii, wrzodów żołądka i dwunastnicy,
obniża kwasowość żołądka w nadkwasocie, refluksie żołądka,
wspomaga leczenie chorób nowotworowych, a szczególnie płuc, pęcherza i układu trawienia,
odtruwa nerki i alkalizuje cały układ moczowy, który przechodzi u mężczyzn przez gruczoł krokowy,
sprzyja pielęgnacji oraz zapobiega przerostowi i zapaleniu gruczołu krokowego (prostaty),
jest pomocny w leczeniu chorób układu moczowo-rozrodczego u kobiet
zapobiega częstym infekcjom pęcherza oraz powoduje usuwanie kwaśnego - żrącego śluzu z układu rozrodczego,
rozpuszcza kryształki kwasu moczowego odłożone w mięśniach i w nerkach,
usuwa szkodliwe substancje, które gromadząc się, mogą powodować osłabienie mięśni w tym mięśnia sercowego, wady serca, podagrę, reumatyzm, zmęczenie i bolesność mięśni,
zawiera dużo potasu dzięki czemu pomaga usuwać złogi z naczyń krwionośnych, wzmacnia osocze oraz zwiększa zawartość hemoglobiny we krwi,
zmniejsza zwapnienie naczyń, dzięki czemu zapobiega rozwojowi miażdżycy oraz nadciśnieniu,
minimalizuje skutki wyczerpania nerwowego, łagodzi stresy oraz pozwala na spokojny sen
wspomaga leczenie chorób wątroby
pomocny w wielu chorobach skóry, w trądziku, ropieniach, pryszczach, łuszczycy oraz innych infekcjach


Pewien Amerykanin Jay Kordish w wieku 25 lat wyleczył się z nowotworu pęcherza popijać szklankę soków warzywnych z dużą ilością marchwi 13 razy dziennie co godzinę, wg. zaleceń dr Maxa Gersena. Forma liofilizowana wyciągu z marchwi - w 1 miarce 30ml Ocean21 znajduje się aż 350 mg liofilizowanego ekstraktu z marchwi, co sprawia, iż podawanie 2-3 razy dziennie po 30ml OCEAN21, powinno dostarczyć odpowiedniej ilości ekstraktu do leczenia chorób nowotworowych.

Kiedy czujesz, że zbliża się ból głowy, warto wypić 30ml soku OCEAN21 wraz ze szklanką wody. Dzięki temu Twój mózg otrzyma składniki odżywcze i tlenu, a toksyny zostaną oczyszczone.

Ekstrakt z marchwi z Ocean21 ma działanie zasadowe, co ułatwia usuwanie kwasu moczowego z krwi i nerek. Dzięki temu pozwala na zdrowe funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu. Wzmacnia tkankę nerwową, rozładowuje stan podwyższonego napięcia nerwowego, zapobiegając stanom zapalnym nerek oraz kamicy. Dzięki odtruwaniu, ekstrakt z marchwi minimalizuje skutki wyczerpania nerwowego, łagodzi stresy oraz pozwala na spokojny sen. Jest źródłem organicznych substancji mineralnych
i czynnych enzymów. Dzięki temu krew uzyskuje zdolności do przenoszenia tlenu, a to przeciwdziała znużeniu i usprawnia funkcjonowanie nerwów i mózgu.
Usuwa lepkie substancje, które zatykają naczynia w odbycie - zapobiega i leczy hemoroidy.

Marchwiowy wyciąg z Ocean21, detoksykuje wątrobę - naturalny filtr krwi, a tym samym wpływa korzystnie na jej czystość. Wskazany na raka wątroby wraz z ekstraktem z buraka i alg, w stosunku 1:1. Ocean21 podawać trzeba trzy razy dziennie. Stosowany na ekstrakt z marchwi jest jednym z najlepszych środków odtruwających wątrobę. Jeśli przy stosowaniu dużej ilości wyciągu z marchwi zauważysz lekko zażółconą skórę lub otoczkę na ustach oznacza, iż zabarwienie to jest spowodowane uwolnieniem się toksycznschorzenia wątroby (marskość, zapalenie wirusowe),ej żółci, której wątroba może się nareszcie pozbyć. Krew nie nadąża z wyrzucaniem żółci przez nerki, gdyż ten kanał wydalniczy nie jest idealnie sprawny, a zatem część żółci usuwana jest przez kanał oczyszczania tzw. "koło ratunkowe" - przez skórę. Jeśli wątroba jest pozbawiona toksycznej żółci, nawet duże ilości stosowanego beta karotenu lub soku z marchwi, nie zabarwią skóry na kolor pomarańczowy, tak jak nie zabarwi jej sok z buraków na czerwono czy też szparagi na zielono.

Rosyjski profesor Tokin udowodnił, iż w niektórych owocach i warzywach zawarte są fitocydy, niszczące bakterie chorobotwórcze. Najwięcej fitocydów jest w cebuli, czosnku i marchwi. Marchew posiada tę zaletę, iż pozbawiona jest specyficznego zapachu, którym odpychają od siebie cebula i czosnek. Zażywanie warzyw bogatych w fitocydy, sprzyja oczyszczaniu jamy ustnej, żołądka, jelit i innych narządów wewnętrznych. Cudowne działanie soku z marchwi pomoże odbudować chorą wątrobę, szczególnie u osób starszych. Małachow w książce "Oczyszczanie organizmu", poleca łączenie soku z marchwi z żurawiną, z algami i odrobiną naturalnej soli, bogatej w bioskładniki mineralne.

Marchew dostarcza naturalnej formy witaminy A - beta karoten. Dzięki temu zapobiega, jak również jest pomocny w leczeniu chorób oczu, w chorobach naczyń krwionośnych, przeciw osadzaniu się cholesterolu na ściankach naczyń, zapobiega bay-pasom, angina pectoris, innym chorobom serca oraz żylakom.

Jako wszechstronna odtrutka i źródło organicznych, łatwo przyswajalnych składników odżywczych, ekstrakt z marchwi w OCEAN21 łatwo uzupełni dietę u osób zarażonych opryszczką. Oczyszczając organizm ze szkodliwych substancji, hamuje tworzenie się wykwitów skórnych. Z tego powodu jest pomocny w wielu chorobach skóry, w trądziku, ropieniach, pryszczach, łuszczycy oraz innych infekcjach.

Dzięki właściwościom poprawiającym metabolizm, wspomaga redukcje tkanki tłuszczowej, przeciwdziała otyłości. Marchew wraz z ekstraktem z buraka oraz zawartością alg w Ocean 21, wspomaga odchudzanie. Jednym z głównych objawów otyłości jest kwasica metaboliczna, którą neutralizuje stosowanie OCEAN21

http://www.biosila.pl/content/view/618/302/

*****
Ja dodać mogę iż picie surowych soków nie jest bardzo wskazane gdyż zanieczyszczenie ziemi , wody i powietrza jest zbyt duże. Bardziej wskazane jest jedzenie ugotowanej marchewki zmiksowanej z dwoma łyżkami naturalnego soku jagodowego. Taka filiżanka marchewki zjedzona o godz 16 ( maksymalna absorpcja składników przez organizm) dosyć szybko przynosi dobre rezultaty.
Czyli na podwieczorek filiżanka gotowanej miksowanej marchwi z sokiem jagodowym.

Smacznego!
Zapisane
  • Kiara
  • Administrator
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2458
  • Zobacz profil
Odp: WARZYWA OWOCE I ZIOLA.
« Odpowiedz #4 : Maj 19, 2019, 10:27:32 »
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2019, 10:30:51 wysłane przez Kiara »
Zapisane
Strony: [1]
Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

oceana bbyfun world-of-dogs pilsudskiegodietricha galicja