Strony: [1]

WARZYWA OWOCE I ZIOLA.

  • Kiara
  • Administrator
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomo¶ci: 2458
  • Zobacz profil
WARZYWA OWOCE I ZIOLA.
« : Grudzieñ 16, 2010, 12:30:50 »

ot , taka pokrzywa...


ro?lina nielubiana ze wzgl?du na nieprzyjemne konsekwencje z jej bezpo?rednim kontaktem, ale..
mo?na o niej i jej w?a?ciwo?ciach znale?? wiele-

Pokrzywa (Urtica dioica L.) od wieków towarzyszy cz?owiekowi, rosn?c w pobli?u zabudowa?, na pastwiskach, polanach, w wilgotnych lasach li?ciastych oraz nad brzegami rzek i jezior. O jej leczniczych i od?ywczych w?a?ciwo?ciach pisali ju? staro?ytni: Hipokrates i Scribonius Largus, a pó?niej ?w. Hildegarda i Paracelsus

Ma wszechstronne naturalne dzia?anie lecznicze i odm?adzaj?ce. Jest bogata w mikroelementy i witaminy - w jej li?ciach znajduje si? prowitamina A, witaminy B2 i C. Stare recepty zalecaj? jako kuracj? odm?adzaj?c? picie roztworu soku m?odych pokrzyw, natomiast kilkuminutowe "bicie" pokrzywami oraz k?piele z suszem pokrzywowym pomagaj? na reumatyzm. Napar z pokrzywy stosowany do mycia twarzy dobrze oczyszcza skór? t?ust?, ?ojotokow? i zapobiega wypryskom. P?ukanie w?osów w herbacie pokrzywowej lub nacieranie skóry g?owy alkoholowym wyci?giem z korzeni pokrzywy wzmacnia cebulki w?osowe, nadaje w?osom puszysto?? i po?ysk.

W zio?olecznictwie przydatna jest zarówno pokrzywa zwyczajna, jak te? pokrzywa ?egawka. Pierwsza jest bylina si?gaj?c? do 150 cm wysoko?ci, zazwyczaj dwupienn?, rozrastaj?c? si? dzi?ki podziemnym roz?ogom; druga – ro?lin? jednoroczn?, jednopienn? i dorastaj?c? zaledwie 50 cm wysoko?ci. Obie maj? pod?u?ne, jajowatosercowate li?cie o wyrazistych z?bkach na obrze?u i kwiaty o barwie zielonej; u obu ca?? cz??? naziemn? pokrywaj? parz?ce w?oski.

Wytwarzana przez nie substancja parz?ca zawiera histamin? i ?ladowe ilo?ci kwasu mrówkowego. Li?cie s? bogate w chlorofil, ksantofil, karoten, witamin? C, K, B2, kwas pantotenowy oraz garbniki i flawonoidy. Korzenie zawieraj? substancje o charakterze pektyn i polisacharydów oraz sterole, kwasy organiczne i sole mineralne. Dlatego te? surowcem ?zielarskim s? zarówno li?cie (Folium Urticae), korzenie (Radix Urticae), jak i ca?e ziele (Herba Urticae).

Wewn?trznie li?cie i ziele pokrzywy stosuje si? w pocz?tkowym okresie cukrzycy, jako ?rodek hemostatyczny w zaburzeniach krzepliwo?ci krwi i krwawieniach wewn?trznych, a tak?e w schorzeniach dróg moczowych i kamicy nerkowej, ze wzgl?du na dzia?anie moczop?dne. W lecznictwie ludowym pokrzywa uznawana jest za jedna z ro?lin najskuteczniej oczyszczaj?cych organizm i stosowana jest w d?ugofalowych terapiach w schorzeniach reumatycznych i go??cu.

Zewn?trznie ok?ady z naparu pokrzywy stosuje si? przeciwko czyrakom. ?odygi z li??mi u?ywane s? do biczowania cia?a w celu wywo?ania miejscowego podra?nienia i przekrwienia skóry w przypadkach bólu stawów i kurczów mi??ni. Alkoholowy wyci?g lub napar z korzeni stosowany do nacierania skóry g?owy i do mycia w?osów, intensyfikuje ukrwienie skóry, wzmacniaj?c j? i zapobiegaj?c ?upie?owi i ?ojotokowi. Wyci?gi alkoholowo-wodne z korzeni pokrzywy s? wa?nym sk?adnikiem licznych preparatów zapobiegaj?cych przerostowi prostaty i zmniejszaj?cych utrudnienia w oddawaniu moczu.

Znane s? od?ywcze w?a?ciwo?ci pokrzyw – sok wyci?ni?ty z zebranych ro?lin lub sa?atki zrobione z m?odych, jeszcze nie parz?cych listków, znakomicie uzupe?niaj? braki witamin i mikroelementów, o czym warto pami?ta? wiosn?. M?ode li?cie pokrzyw mo?na przyrz?dzi? tak jak szpinak, z cebulk?, mas?em i ?mietan?, albo tez dodawa? je do wiosennej zupy zio?owej.

Warto wiedzie?, ?e pokrzywa stosowana jest te? w przemy?le browarniczym, jako jedna z dodatkowych ro?lin do zaprawiania piwa. Z li?ci pokrzyw uzyskuje si? zielony barwnik spo?ywczy, a z ?odyg (w podobny sposób jak z lnu) – w?ókno na tkaniny, wyj?tkowo mocne i odporne na wilgo?. W Europie tkaniny z w?ókna pokrzyw wytwarzano nie tylko w XVII wieku, ale tak?e w czasie I i II wojny ?wiatowej.

W ostatnich czasach pokrzywy s? wykorzystywane w biodynamicznej uprawie ro?lin: ich s?siedztwo korzystnie wp?ywa na pomidory, ziemniaki i inne zio?a, oraz na tworzenie si? próchnicy i kompostu.

Zofia Szanter
Zapisane
  • Kiara
  • Administrator
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomo¶ci: 2458
  • Zobacz profil
Odp: WARZYWA OWOCE I ZIOLA.
« Odpowiedz #1 : Grudzieñ 19, 2010, 00:02:56 »

Zestaw informacyjny , az glowa boli..... U¶miech U¶miech


http://www.eioba.pl/a77724/lecznicza_ywno#ixzz18V22WczA
Zapisane
  • Kiara
  • Administrator
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomo¶ci: 2458
  • Zobacz profil
Odp: WARZYWA OWOCE I ZIOLA.
« Odpowiedz #2 : Listopad 09, 2011, 10:44:34 »

Jagoda le?na - czarna borówka.

Znana ze swoich leczniczych w?a?ciwo?ci od wieków , ale ma?o znana jako ?rodek leczniczy dla oczu. Obecnie w dobie komputerów bardzo istotny bowiem ma zbawienny wp?yw na siatkówk? oka.
Warzna informacja w kontek?cie równie? ezoterycznym.

Kiara U¶miech U¶miech


Odpowiedz do tematu Forum Laboratorium Urody Strona G?ówna » Dieta i suplementy
   
      
Ochrona oczu to w dzisiejszych czasach wa?na sprawa. Du?o przyk?adów nie trzeba przytacza?, aby przekonywa?: komputer, telewizja, czytanie itp.


Co chroni oczy?


tekst z netu
http://www.przychodnia.pl/ziola/index9.php3?s=3&d=22&t=9

Zagro?enia
Komputer, antocyjany i oczy


Gdy korzystamy z komputera nasze oczy, bez zmiany pozycji g?owy, bezwiednie przemieszczaj? si? z klawiatury na ekran i na inne fragmenty otoczenia wykonuj?c dziennie kilkadziesi?t tysi?cy ruchów! Te monotonne, nietypowe i niezwykle intensywne ruchy oczu, jak te? promieniowanie ekranu mog? zak?óci? fizjologiczny mechanizm wydzielania ?ez, którego ci?g?ego dzia?ania nie zauwa?amy. Tymczasem ?zy zawieraj? sk?adniki „oliwi?ce”, które poprzez mruganie powiek, tak jak ruchem wycieraczek samochodowych s? rozprowadzane na powierzchni oka. Deficyt oleistego „filmu z ?ez” wywo?uje po pewnym czasie zaczerwienienie i pieczenie oczu, a pó?niej bolesny stan zapalny zwany zespo?em „suchego oka” Stan zapalny zwi?ksza liczb? toksycznych wolnych rodników, które w nadmiarze uszkadzaj? oko. Wolne rodniki, zwane te? utleniaczami lub oksydantami - to nadreaktywne, kr???ce w organizmie cz?steczki chemiczne, które , jak „gor?ce iskry” uszkadzaj? delikatne struktury komórek oczu.
Szczególnie nara?one na uszkodzenia s? delikatne ?cianki naczy? w?osowatych od?ywiaj?cych siatkówk? oka, jak te? komórki plamki ?ó?tej oka, dzi?ki którym dobrze widzimy.
Zagro?enie to pot?guje si?, gdy w tym, co jemy brakuje antyoksydantów tj. substancji, które pomagaj? zneutralizowa? nadmiar wolnych rodników. Zw?aszcza niebezpieczny jest deficyt antyoksydantów, gdy dotyka nas stan zapalny oka, czy zbyt intensywnie eksploatujemy narz?d wzroku (zbyt d?uga praca przy komputerze, kierownicy samochodu (kierowcy), itp.). Skutkiem deficytu antyoksydantów, mo?e by? przedwczesne pogorszenie ostro?ci widzenia i w dalszej konsekwencji powa?ne uszkodzenia narz?du wzroku.

Przeciwdzia?anie

Na pytanie – jak przeciwdzia?a? wspomnianym zagro?eniom nieoczekiwanym sprzymierze?cem okaza?a si? dobrze znana czarna jagoda, zwana te? borówk? czernic? (Vaccinum myrtillus).
Dotychczas w lecznictwie tradycjonalnym jagody stosowane by?y jako ?rodek przeciwbiegunkowy a napary z li?ci pomocniczo w cukrzycy. Znacznie rzadziej borówka wykorzystywana by?a w innych terapiach – np. szkorbutu, (gdy? jest wspó?rekordzist? zasobno?ci w wit. C), czy dzi?ki substancjom aseptycznym w leczeniu infekcji moczowych i w up?awach pochwowych. Z owoców i li?ci V. myrtillus zosta?o wyodr?bnionych szereg zwi?zków, nale??cych do ró?nych grup chemicznych: garbników, flawonoidów, witamin, cukrów, pektyn, kwasów organicznych, irydoidów i terpenów. W jagodach wyst?puj? ró?ne zwi?zki polifenolowe tj. antocyjany odpowiedzialne za kolor owoców, pochodne kwasów cynamonowego i benzoesowego oraz glikozydy flawonolowe.



Borówka

Na szczególn? uwag? zas?uguj? wyodr?bnione z czarnej jagody antocjany.
To one stanowi? ratunek dla oczu. Wykazuj? wp?yw na odporno?? ?cian naczy? w?osowatych . Zmniejszaj? ich przepuszczalno??, krucho?? i ?amliwo?? oraz przywracaj? im elastyczno??. Posiadaj? te? w?a?ciwo?ci przeciwzapalne, w zwi?zku z czym s? stosowane w krwawieniach i zaburzeniach mikrokr??enia, zw?aszcza w oftalmologii (poprawiaj? ukrwienie w obr?bie t?czówki oka). Chroni? równie? oko przed wolnymi rodnikami bior?c aktywny udzia? w przemianach oksydo-redukcyjnych zachodz?cych w organizmie cz?owieka. Prawdopodobnie zwi?kszaj? stopie? regeneracji rodopsyny, czyli barwnika odpowiedzialnego za widzenie oraz maj? dzia?anie przeciwzakrzepowe.
Zapisane
  • Kiara
  • Administrator
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomo¶ci: 2458
  • Zobacz profil
Odp: WARZYWA OWOCE I ZIOLA.
« Odpowiedz #3 : Luty 12, 2012, 18:44:27 »

Marchew zwyczajna posiada wr?cz rewelacyjne w?a?ciwo?ci od?ywcze i lecznicze warto je pozna?.




Marchew zwyczajna -


Marchewka (Daucus carota) – a w?a?ciwie jej korze?, to naturalna skarbnica cennych warto?ci od?ywczych, której nie sposób przeceni?. Poza du?ymi ilo?ciami beta-karotenu, czyli prowitaminy A, warzywo to bogate jest tak?e w witaminy B1, B2, PP, K i C. Wszystkim dbaj?cym o urod? i sylwetk? marchew dostarcza wa?nych zwi?zków mineralnych, takich jak wap?, ?elazo, fosfor, mied?, cynk, molibden, magnez, jod oraz potas – to im w?a?nie zawdzi?czmy j?drne cia?o, pi?kn? cer? i karnacj? skóry oraz zdrowe i mocne w?osy i paznokcie. Prowitamina A wspaniale dzia?a na wzrok.
Ekstrakt z marchwi jest najlepszym ?rodkiem na odtruwanie tkanek. Alkalizuje, oczyszcza, krzepi i pobudza wszystkie uk?ady organizmu, wyczerpane i chore z powodu braku surowych produktów w po?ywieniu wspó?czesnego cz?owieka. Wiadomo - "martwe nie buduje ?ycia".
Daniel Reid w ksi??ce Tao Zdrowia opisuje, i? marchew najskuteczniej ze wszystkich soków warzywnych odtruwa ustrój i regeneruje chore komórki. Ma szczególnie dobry wp?yw na nadnercza, wspó?odpowiedzialne za sprawne dzia?anie ca?ego uk?adu dokrewnego. Odtruwa w?trob?, dba o jej regeneracj? oraz sprawn? prac? jako filtr krwi z toksyn. Obni?a zbyt wysokie zakwaszenie krwi, które towarzyszy toksemii. Dzi?ki czystej krwi, cia?a odporno?ciowe szybciej mog? dotrze? do chorych tkanek organizmu, odkwasza? je i regenerowa?.

Francuzki mawiaj?, ?e marchewka to jeden z najta?szych i najlepszych kosmetyków. I maj? racj?...

Marchew zawiera du?e ilo?ci witamin i mikroelementów, jej najcenniejszym sk?adnikiem jest jednak beta-karoten, czyli prowitamina A. Ale w?a?ciwo?ci upi?kszaj?ce to nie jedyna zaleta tego warzywa. Marchewka jest niezb?dna do prawid?owego funkcjonowania organizmu – odpiera ataki bakterii i wirusów, poprawia wzrok, przede wszystkim jednak jest silnym przeciwutleniaczem, chroni?c nasz organizm przed szkodliwym dzia?aniem wolnych rodników. Marchew zawiera beta-karoten mo?e wi?c sta? si? nasz? codzienn?, naturaln? szczepionk? przeciwko nowotworom, chorobom serca i przedwczesnemu starzeniu si?.

Flawonoidy zawarte w marchwi nie tylko zwalczaj? wolne rodniki, powoduj?ce przedwczesne starzenie si? organizmu, lecz tak?e dzia?aj? przeciwskurczowo na naczynia krwiono?ne.

Marchew wp?ywa równie? na obni?anie poziomu t?uszczów we krwi, zawarta w niej celuloza pomaga pozby? si? szkodliwego cholesterolu – czyni j? to skuteczn? ochron? przed mia?d?yc? i chorobami wie?cowymi. Bogactwo warto?ci od?ywczych zawartych w marchewce dzia?a wzmacniaj?co i przeciwanemicznie, reguluje prac? ?o??dka, utrzymuje w zdrowiu w?trob? i poprawia metabolizm.

Ekstrakt z marchwi zawarty w Ocean21:

odtruwa jelito grube,
chroni ?luzówk? jelita i przywraca jego normaln? prac? likwiduj?c zaparcia
poprzez odka?enie ni?szych partii jelit, usuni?cie ?róde? zatrucia w jelicie grubym, zapobiega chorobom: Crohna, celiakia, uchy?kowo??, stany zapalne, wrzody i rak jelita grubego,
zoboj?tnienie kwasów likwiduje gazy i poprawia perystaltyk? jelit
odtruwanie jelit uwalnia krew od szkodliwych jadów, przywraca równowag? pH (Homeostaz?),
koryguje zaburzenia cyklu miesi?czkowego i wspomaga leczenie niep?odno?ci,
„przemywa” naczynia krwiono?ne, reguluje prac? ?o??dka, utrzymuje w zdrowiu w?trob?, wzmacnia paznokcie i w?osy
?cis?y zwi?zek jelita z uk?adem limfatycznym, ma ogromne znaczenie na sprawne oczyszczanie uk?adu oddechowego, naczy? limfatycznych gard?a, zatok, nosa, mózgu przeciwdzia?aj?c gromadzeniu si? ?luzów, stanom zapalnym ucha ?rodkowego, oskrzeli, p?uc, powi?kszaniu migda?ków, astmie i tworzeniu si? cyst
dostarcza chorym komórkom sporych ilo?ci ?atwo przyswajalnych witamin i makro- i mikrosk?adników oraz aktywnych enzymów
pozwala chorym komórkom pozby? si? toksycznych jadów i nabra? si?,
wspomaga leczenie alergii, wrzodów ?o??dka i dwunastnicy,
obni?a kwasowo?? ?o??dka w nadkwasocie, refluksie ?o??dka,
wspomaga leczenie chorób nowotworowych, a szczególnie p?uc, p?cherza i uk?adu trawienia,
odtruwa nerki i alkalizuje ca?y uk?ad moczowy, który przechodzi u m??czyzn przez gruczo? krokowy,
sprzyja piel?gnacji oraz zapobiega przerostowi i zapaleniu gruczo?u krokowego (prostaty),
jest pomocny w leczeniu chorób uk?adu moczowo-rozrodczego u kobiet
zapobiega cz?stym infekcjom p?cherza oraz powoduje usuwanie kwa?nego - ?r?cego ?luzu z uk?adu rozrodczego,
rozpuszcza kryszta?ki kwasu moczowego od?o?one w mi??niach i w nerkach,
usuwa szkodliwe substancje, które gromadz?c si?, mog? powodowa? os?abienie mi??ni w tym mi??nia sercowego, wady serca, podagr?, reumatyzm, zm?czenie i bolesno?? mi??ni,
zawiera du?o potasu dzi?ki czemu pomaga usuwa? z?ogi z naczy? krwiono?nych, wzmacnia osocze oraz zwi?ksza zawarto?? hemoglobiny we krwi,
zmniejsza zwapnienie naczy?, dzi?ki czemu zapobiega rozwojowi mia?d?ycy oraz nadci?nieniu,
minimalizuje skutki wyczerpania nerwowego, ?agodzi stresy oraz pozwala na spokojny sen
wspomaga leczenie chorób w?troby
pomocny w wielu chorobach skóry, w tr?dziku, ropieniach, pryszczach, ?uszczycy oraz innych infekcjach


Pewien Amerykanin Jay Kordish w wieku 25 lat wyleczy? si? z nowotworu p?cherza popija? szklank? soków warzywnych z du?? ilo?ci? marchwi 13 razy dziennie co godzin?, wg. zalece? dr Maxa Gersena. Forma liofilizowana wyci?gu z marchwi - w 1 miarce 30ml Ocean21 znajduje si? a? 350 mg liofilizowanego ekstraktu z marchwi, co sprawia, i? podawanie 2-3 razy dziennie po 30ml OCEAN21, powinno dostarczy? odpowiedniej ilo?ci ekstraktu do leczenia chorób nowotworowych.

Kiedy czujesz, ?e zbli?a si? ból g?owy, warto wypi? 30ml soku OCEAN21 wraz ze szklank? wody. Dzi?ki temu Twój mózg otrzyma sk?adniki od?ywcze i tlenu, a toksyny zostan? oczyszczone.

Ekstrakt z marchwi z Ocean21 ma dzia?anie zasadowe, co u?atwia usuwanie kwasu moczowego z krwi i nerek. Dzi?ki temu pozwala na zdrowe funkcjonowanie uk?adu nerwowego i mózgu. Wzmacnia tkank? nerwow?, roz?adowuje stan podwy?szonego napi?cia nerwowego, zapobiegaj?c stanom zapalnym nerek oraz kamicy. Dzi?ki odtruwaniu, ekstrakt z marchwi minimalizuje skutki wyczerpania nerwowego, ?agodzi stresy oraz pozwala na spokojny sen. Jest ?ród?em organicznych substancji mineralnych
i czynnych enzymów. Dzi?ki temu krew uzyskuje zdolno?ci do przenoszenia tlenu, a to przeciwdzia?a znu?eniu i usprawnia funkcjonowanie nerwów i mózgu.
Usuwa lepkie substancje, które zatykaj? naczynia w odbycie - zapobiega i leczy hemoroidy.

Marchwiowy wyci?g z Ocean21, detoksykuje w?trob? - naturalny filtr krwi, a tym samym wp?ywa korzystnie na jej czysto??. Wskazany na raka w?troby wraz z ekstraktem z buraka i alg, w stosunku 1:1. Ocean21 podawa? trzeba trzy razy dziennie. Stosowany na ekstrakt z marchwi jest jednym z najlepszych ?rodków odtruwaj?cych w?trob?. Je?li przy stosowaniu du?ej ilo?ci wyci?gu z marchwi zauwa?ysz lekko za?ó?con? skór? lub otoczk? na ustach oznacza, i? zabarwienie to jest spowodowane uwolnieniem si? toksycznschorzenia w?troby (marsko??, zapalenie wirusowe),ej ?ó?ci, której w?troba mo?e si? nareszcie pozby?. Krew nie nad??a z wyrzucaniem ?ó?ci przez nerki, gdy? ten kana? wydalniczy nie jest idealnie sprawny, a zatem cz??? ?ó?ci usuwana jest przez kana? oczyszczania tzw. "ko?o ratunkowe" - przez skór?. Je?li w?troba jest pozbawiona toksycznej ?ó?ci, nawet du?e ilo?ci stosowanego beta karotenu lub soku z marchwi, nie zabarwi? skóry na kolor pomara?czowy, tak jak nie zabarwi jej sok z buraków na czerwono czy te? szparagi na zielono.

Rosyjski profesor Tokin udowodni?, i? w niektórych owocach i warzywach zawarte s? fitocydy, niszcz?ce bakterie chorobotwórcze. Najwi?cej fitocydów jest w cebuli, czosnku i marchwi. Marchew posiada t? zalet?, i? pozbawiona jest specyficznego zapachu, którym odpychaj? od siebie cebula i czosnek. Za?ywanie warzyw bogatych w fitocydy, sprzyja oczyszczaniu jamy ustnej, ?o??dka, jelit i innych narz?dów wewn?trznych. Cudowne dzia?anie soku z marchwi pomo?e odbudowa? chor? w?trob?, szczególnie u osób starszych. Ma?achow w ksi??ce "Oczyszczanie organizmu", poleca ??czenie soku z marchwi z ?urawin?, z algami i odrobin? naturalnej soli, bogatej w biosk?adniki mineralne.

Marchew dostarcza naturalnej formy witaminy A - beta karoten. Dzi?ki temu zapobiega, jak równie? jest pomocny w leczeniu chorób oczu, w chorobach naczy? krwiono?nych, przeciw osadzaniu si? cholesterolu na ?ciankach naczy?, zapobiega bay-pasom, angina pectoris, innym chorobom serca oraz ?ylakom.

Jako wszechstronna odtrutka i ?ród?o organicznych, ?atwo przyswajalnych sk?adników od?ywczych, ekstrakt z marchwi w OCEAN21 ?atwo uzupe?ni diet? u osób zara?onych opryszczk?. Oczyszczaj?c organizm ze szkodliwych substancji, hamuje tworzenie si? wykwitów skórnych. Z tego powodu jest pomocny w wielu chorobach skóry, w tr?dziku, ropieniach, pryszczach, ?uszczycy oraz innych infekcjach.

Dzi?ki w?a?ciwo?ciom poprawiaj?cym metabolizm, wspomaga redukcje tkanki t?uszczowej, przeciwdzia?a oty?o?ci. Marchew wraz z ekstraktem z buraka oraz zawarto?ci? alg w Ocean 21, wspomaga odchudzanie. Jednym z g?ównych objawów oty?o?ci jest kwasica metaboliczna, któr? neutralizuje stosowanie OCEAN21

http://www.biosila.pl/content/view/618/302/

*****
Ja doda? mog? i? picie surowych soków nie jest bardzo wskazane gdy? zanieczyszczenie ziemi , wody i powietrza jest zbyt du?e. Bardziej wskazane jest jedzenie ugotowanej marchewki zmiksowanej z dwoma ?y?kami naturalnego soku jagodowego. Taka fili?anka marchewki zjedzona o godz 16 ( maksymalna absorpcja sk?adników przez organizm) dosy? szybko przynosi dobre rezultaty.
Czyli na podwieczorek fili?anka gotowanej miksowanej marchwi z sokiem jagodowym.

Smacznego!
Zapisane
  • Kiara
  • Administrator
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomo¶ci: 2458
  • Zobacz profil
Odp: WARZYWA OWOCE I ZIOLA.
« Odpowiedz #4 : Maj 19, 2019, 10:27:32 »
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2019, 10:30:51 wys³ane przez Kiara »
Zapisane
Strony: [1]
Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

pomorska darzlubie homofriends voters sith