SZABATPrzeniesione z FZP.
http://forumfzp.net/viewtopic.php?t=4092&start=135Zydzi aszkanazyjscy zacz?li si? tworzy? kiedy Zydzi z krajów Islamu zacz?li zamieszkiwa? tereny chrze?cija?skich krajów Europy nawarstwiaj?c si? na nieliczne grupy Zydów mieszkaj?ce tam z okresów rzymskich...Z biegiem czasu,przebywaj?c w?ród odmiennej kultury,zacz??y si? u tych Zydów zmienia? obyczaje jak i zaprzestanie u?ywania na codzie? j?zyka arabskiego...
( ja tam bym nie powiedziala iz to jest 100% prawda Kiara)
Hiszpania:
Toleration and Jewish immigration (1085 to 1212)
Official persecution and massacres (1300 to 1391)
Forced conversions and the "New Christians" (1391 to 1492)
O, A, B, AB (dane sprzed II wojny ?wiatowej)
Germans 41 43 11 5
Jews (Germany) 42 41 12 5
Poles 33 39 20 9
Jews (Poland) 33 41 18 8
Oto przyk?adowe dane dla Mongo?ów (ju? wymieszanych w Rosji)
Ka?mucy 26 23 41 11
leo ben efraim napisa?:
@RA czy bylbys w stanie mi wytlumaczyc do czego sluzyc ma ta wyliczanka?
W Torze pisze ?e ?ydzi maj? by? podzieleni na 1000, 100, 50, 10 i mie? zawsze przywódc?! Taka Regu?e Zrzeszenia z Qumran potwierdza ?e w staro?ytno??i by?o to przykazanie nakazane przez Mojzesza.
Racjonalnie oceniaj?c nale?y wykluczy? emigracj? ?ydów z Hiszpanii do Polski (poza ma?ymi wyj?tkami) A raczej powiedzia? ?e wi?kszo?? ?ydów mog?a przyby? tutaj z Iranu, Iraku raczej przez Kaukaz czy przez p?w Ba?ka?ski.
I raczej ?ydzi byli ju? zadomowieni w Polsce w XI, XII, XIII wieku Gdy? wida? po grupach krwi ?e s? bardzo zbli?eni do Polaków, a tym bardziej pewnie gwa?ty dokonywane przez mongo?ów nie uwzgl?dnia?y kto jest gwa?cony czy Polka, czy ?ydówka/ I z tego wynika podobny podzia? grup krwi.
Srebro? napisa?:
Kiedy warunki i w tych krajach zacz??y si? znacznie pogarsza? wi?kszo?? tych Zydów przenios?o si? na tereny Królestwa Polskiego gdzie nawarstwili si? na niedobitków Zydów chazarskich którzy przybyli tam wcze?niej ze wschodu...Wobec tego ze warunki w Królestwie by?y niezwykle dogodne wp?yn??o to na wzrost populacji i nowe nap?ywy Zydów sefaradyjskich z zachodnich krajów Europy,którzy w bardzo szybkim tempie si? asymilowali przyjmuj?c nowe obyczaje i kultur? Zydów aszkenazyjskich...
Jako? mi naprawd? trudno uwierzy? ?e ?ydzi z pa?stw Islamu przybyli do ?redniowiecznych Niemiec!
Ostatnio zmieniony przez RA dnia Pi? Mar 12, 2010 11:06 am, w ca?o?ci zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy?lij prywatn? wiadomo??
RA
Do??czy?: 14 Gru 2009
Nowy postWys?any: Pi? Mar 12, 2010 10:44 am Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Oozie napisa?:
RA napisa?:
Z tego co wiem b?dzie 30 marca! .
Szabat jest zwykle co tydzie?, nie raz w roku czy raz na miesi?c. Rolling Eyes
Babilo?ski siódmy dzie? by? obchodzony siódmego dnia ksi??ycowego miesi?ca (patrz fazy ksi??yca
http://pl.wikipedia.org/wiki/Faza_Ksi%C4%99%C5%BCyca)
Jak wida? jest ich 8 (ale faza której ksi??yc nie jest widoczna, nie by?a wliczana, czyli mamy dok?adnie 7 faz)
S?owo Szabatu znaczy tyle co by? kompletnym (ksi??yc jest kompletny) Ale ok wyja?nij mi ten fragment od proroków:
Ez 46
1 Tak mówi Pan Bóg: Brama dziedzi?ca wewn?trznego, zwrócona ku wschodowi, winna by? przez sze?? dni tygodnia zamkni?ta, natomiast w dniu szabatu winna by? otwarta; tak?e w czasie nowiu winna by? otwarta.
Chodzi mi o to dlaczego Biblia ca?y czas ??czy ksi??ycowy nowy m-c Rosz Chodes, z Szabatem?
Co te ?wi?ta ??czy? Ksi??yc?
W ksi?dze Rodzaju sam Bóg ustanawia Szabat, dokonuje stworzenia:
Przet?umacz? 2,1 Za to szabat przet?umacz? na kompletno??, zamiast talmudycznego s?owa odpocz??! Bardziej logiczne dla mniej jest ?e ludzie w szabat upami?tniaj? kompletno?? stworzenia, a symbolem tego jest kompletny ksi??yc. W torze jest bardzo wiele fragmentów w których pisze ?e szabat jest symbolem / znakiem! Ale jedyny znak jaki ja widz? to jest kompletny ksi??yc
http://pl.wikipedia.org/wiki/Faza_Ksi%C4%99%C5%BCyca