Strony: [1]

KULTURA SEKSUALNA LUDZI...

• Kiara
  • Administrator
  • Ekspert
  • Wiadomo¶ci: 2458
KULTURA SEKSUALNA LUDZI...
« : Kwiecieñ 27, 2012, 12:38:44 »

Kultura seksualna islamu

Kultura seksualna islamu

Islam seksKoran do spraw zwi?zanych z seksem podchodzi w sposób dobrotliwy, zapewne odzwierciedlaj?c w ten sposób intencje proroka. Historycy przypisuj? mu posiadanie od 13 do 25 ?on, cho? przez d?ugi czas, bo blisko 25 lat, prorok ?y? w monogamicznym zwi?zku ze starsz? od siebie o 15 lat Chadid??, dla której on - wielki Mahomet - by? trzecim m??em.

?ycie erotyczne Mahometa po jej ?mierci, historycy wyja?niaj? skrajn? erotomani? i wyrachowaniem politycznym. W wypadku pierwszym zasada by?a jasna: im m?odsza kobieta, tym lepsza, im ich wi?cej, tym rado?niej. Z kolei zdania przeciwne g?osz?, ?e kolejne ?ony proroka by?y nie tyle wybrankami jego serca, lecz beneficjentkami, t? drog? otrzymuj?cymi rekompensat? za utrat? m??ów, którzy zgin?li w walkach o utrwalenie panowania islamu w ?wiecie.

Spo?ród ulubionych ?on proroka do historii wesz?y 15-letnia Aisza, 18-letnia Hafsa, 28-letnia Henda i nastolatka Zeinab, zam??na z Zaidem i ca?kiem roztropnie we w?a?ciwym czasie rozwiedziona.

Koran, b?d?cy ksi?g? objawie? prawdy dostosowanej do wszystkich okazji, przewidywa? równie? sytuacje nag?e, chocia?by mi?osnego szale?stwa i niczym nieopanowanego po??dania cudzej ?ony. XXXIII Sura Koranu reguluje ten obszar k?opotów Mahometa i jego na?ladowców s?owami: Otrzyma?e? bogactwo, strze??e twojej ma??onki i bój si? Pana, chowa?e? mi?o?? w sercu twoim, któr? niebo og?osi?o, l?ka?e? si? ludzkich obmów, lecz Boga trzeba obawia? si? najbardziej. Zaid rozwiód? si? ze sw? ?on?, po??czy?a si? ona z tob?, ?eby wierni mieli prawo ?enienia si? z ?onami synów swoich, przysposobionych do nowego ma??e?stwa po dokonaniu rozwodu.

Sur? t? uzupe?ni?y s?owa Allacha, skierowane do Mahometa: Proroku! dozwolono tobie bra? za ?ony niewolnice, które wpad?y w twoje r?ce, córki twoich stryjów, twoich ciotek - tak po matce, jak i po ojcu, równie? te kobiety, które zbieg?y z tob? i ka?d? wiern? niewiast?, która po?wi?ci tobie serce. Jest to przywilej tobie udzielony.

Kolejny zapis w Koranie daje m??czyznom znaczny margines swobody: mo?esz wed?ug swych ch?ci udziela? lub odmawia? pieszczot swym ?onom, nie powiniene? jednak zamienia? ich na inne, których pi?kno?ci? zosta?e? uj?ty [...], lecz nagabywanie niewolnic zawsze jest tobie dozwolone.

Trzeba wi? uzna?, ?e w zgodzie z powy?szymi zapisami ?wi?tej Ksi?gi, medycyna arabska za osobn? jednostk? uznaje chorob? z mi?o?ci, kwalifikuj?c? si? do leczenia. Stan ostrej, fizjologicznej psychozy, jak? jest niezwyk?e postrzeganie drugiej osoby (nazywane hubb), nadto wyró?nia si? form? lischq, co odpowiada mi?o?ci nami?tnej, mog?cej przej?? w chorob?. S?ynny Rhazes wprowadzi? chorob? mi?o?ci mi?dzy rozdzia? O melancholii a Apopleksj?. Kaiorua?ski medyk Ibn al-Gazzar w podr?czniku patologii Prowiant podró?nego i po?ywienie osiad?ego chorob? mi?o?ci wprowadza do dzia?u obejmuj?cego schorzenia g?owy, mi?dzy objaw silnego zauroczenia, a kichanie. Awicenna w wypadkach choroby mi?o?ci nami?tnej, jako jedyne lekarstwo przepisywa? ma??e?stwo. Haly Abbas, autor medycznej encyklopedii Królewska Ksi?ga chorob? mi?o?ci umieszcza mi?dzy ob??dem a bezw?adem, i przeciw temu cierpieniu w kolejno?ci poleca: wcieranie olejku irysowego, picie wina, odwiedzanie ogrodów i pól, gr? na lutni i s?uchanie pi?knej muzyki, ?piewanie psalmów, oraz ?rodki zwilgotniaj?ce. Za? Ali ibn Al Abbas Al Magusi dla odczynienia choroby zaleca normalny stosunek seksualny, tyle ?e z inn? osob?.

W mahometa?skim raju istniej? wy??cznie rado?ci zmys?owe, a w?ród nich g?ównym zaj?ciem jest nieustanna kopulacja z kobietami, w tym równie? z ziemskimi ?onami, które tam odzyskuj? dziewiczo??.. Nadto ka?dy prawowity mahometanin otrzymuje 72 hurysy, równie? stale dziewiczo odradzaj?ce si?, z którymi mie? mo?e lub nie (Allach dopuszcza tu czynnik woli) potomstwo, osi?gaj?ce dojrza?o?? w ci?gu godziny. Aby mieszka?cy raju mogli podo?a? tym zadaniom, ich m?skie si?y zostan? cudownie zwi?kszone, i to a? 80-krotnie. By? mo?e z tych wzgl?dów wyznawcy proroka w raju b?d? regularnie odradza? si? co 30 lat.

O islamskim piekle wiadomo mniej. Ale uwag? budzi istnienie w nim straszliwego drzewa zakkum rodz?cego g?owy potworów zamiast owoców. W piekle ju? w momencie z?o?enia grzesznika do grobu wst?pne m?ki zadaj? mu anio?owie Munkur i Nakir, a nast?pnie dr?czy ich Harud, równie? anio?, wcze?niej ucz?cy czarów w Babilonie.

U muzu?manów, gdzie religia sankcjonuje poligami?, Koran obowi?zki m??a okre?la jednoznacznie. M??czyzna stanowi form? przed?u?enia polece? Najwy?szego w stosunku do reszty gatunku, co u?ci?la fragment mówi?cy, ?e: Ka?da ?ona ma prawo do cz?stki Boga, czyli obowi?zuj?cej galanterii.

Wed?ug sufickiej wyk?adni Koranu, oznacza to nakaz zaspokojenia seksualnego wszystkich ?on. Z tych te? wzgl?dów mahometanie prowadzili przed?lubne praktyki - najcz??ciej z niewolnicami, a cz?sto i z prostytutkami, a ?wiatli rodzice w naukach proroka znale?li wyk?adni?, aby w sposób w?a?ciwy rozbudzi? u dzieci erotyzm oraz zapozna? je z technikami po?ycia seksualnego. Z tych te? wzgl?dów dostarczali im kobiet szczup?ych o w?skich miednicach.

Arabskim odpowiednikiem hinduskiej Kamasutry, jest Ogród woniej?cy dla wytchnienia umys?u szejka Naftzui, który wyg?asza frywolne uwagi, jak ta, ?e wszelkie zmartwienia schodzi?y mu z mózgu wraz z wydalan? sperm?. Tam?e czytelnik mo?e w 22 rozdzia?ach znale?? opisy idea?u budowy kobiet, cz??? teoretyczn?, praktyczn?, sposoby uwodzenia itd. A oto poemat bez tytu?u poprzedzony sentencj?, g?osz?c?: chwa?a Bogu, który sprawi?, ?e m??czy?ni znajduj? przyjemno?? w organach p?ciowych kobiet, a kobiety to samo u m??czyzn:

M?odzieniec jest tym, z kim chc? spó?kowa?. Jest on moj? jedyn? prawd?.
Jest pe?en odwagi, jest moj? jedyn? ambicj?.
Jego cz?onek jest silny, swoj? d?ugo?ci? rozdziera b?on?.
Jego nabrzmia?a g?owa pe?na jest ?aru;
Jest olbrzymi, nie ma równego w?ród stworze?,
Jest mocny i twardy, a jego g?owa jest zaokr?glona.
Jest ci?gle ?ywy i nigdy nie umiera mimo up?ywu czasu.
Si?a jego mi?o?ci jest tak wielka, ?e sen ucieka daleko.
Mój srom s?yszy jego j?ki, a jego ?zy skrapiaj? moje podbrzusze.
Nie potrzebuje pomocników, gdy? sam stawia czo?a najwi?kszym fatygom.
Przenika do mojej pochwy ?ywo i energicznie.
Miesi w niej ruchem, który nie ustaje i nie ma sobie równego.
Naprzód i do ty?u, potem na prawo i na lewo.
To znowu wczepia si? tam z niepohamowan? si??,
Lub pociera swoj? g?ow? o uj?cie mojej w?skiej studni.

Efektem ko?cowym powinno by? ca?kowite zaspokojenie partnerki. Aby do tego doj??, konieczne s? ?wiczenia praktyczne trwaj?ce tak d?ugo, a? para kochanków znajdzie sposoby wyzwolenia u siebie najgwa?towniejszej reakcji mi?osnej. W?ród ?ci?le technicznych opisów s? zalecane wymy?lne pozycje o wymownych nazwach wyka?aczka pochwy, spojenie mi?o?ci, ruch wiadra w studni, wzajemne uderzenie, tarcie w miejscu i krawiec mi?o?ci.

Prorok Mahomet mówi?c o kobietach, stawia problem jednoznacznie: One s? ubiorem dla was, a wy jeste?cie ubiorem dla nich. Wasze kobiety s? dla was polem uprawnym. Przychod?cie wi?c na wasze pola jak chcecie i czy?cie pierwej co? dobrego dla siebie samych (Sura II, w. 187). Z wszystkich tych wzgl?dów po?ycie seksualne w islamie traktowane by?o jako swoiste dobro i ?ród?o przyjemno?ci, a religia wykazywa?a pozytywne nastawienie wzgl?dem seksu, pob?a?liwie odnosz?c si? do dewiacji.

Interpretacje seksualnych zachowa? proroka, jak te? problematyka wolno?ci seksualnej, by?y przedmiotem rozlicznych rozwa?a? sufickich. W?ród nich istotna jest wyk?adnia teologa islamskiego Ibn-Araby z XII wieku, który pisa?:

Mahomet kocha kobiety, poniewa? poprzez kobiet? kontemplacja Boga jest najsilniejsza i najdoskonalsza, a najsilniejszym i najdoskonalszym jest wspó??ycie seksualne. Prorok kocha? kobiety ze wzgl?du na ich ontologiczn? rol?, poniewa? s? one jak przepastna jama, jak bierny zbiornik aktu i ?e maj? si? one do niego jak wieszcza natura do Boga. Nale?y wi?c odró?ni? akt seksualny sam w sobie i przyjemno?? jaka z niego wynika, która jest czyst? lubie?no?ci?, od prawid?owego aktu seksualnego dope?nianego z mi?o?ci?, a b?d?cego ukoronowaniem po??dania wynik?ego z uczucia, które jest obrazem boskim i prowadzi do ekstazy.

Najró?niejsze rdzennie arabskie, ale równie? perskie, egipskie oraz s?siedzkie peregrynacje seksualne zosta?y opisane w Ksi?dze z tysi?ca i jednej nocy, w której pi?kna Szeherezada, chc?c unikn?? ?mierci, zajmuje su?tana opowie?ciami erotycznymi. W ten sposób nie tylko ocala ?ycie, ale mi?dzy kolejnymi porodami nieustannie relacjonuje opowie?ci pochodz?ce z ró?nych regionów imperium. Niektóre tocz? si? w namiotach, inne w pa?acach w?adców. Wersja oryginalna Ksi?gi jest poza tym zbiorem najró?niejszych dewiacji. W?ród zawartych w niej opowie?ci znajduj? si? opisy pe?ne wigoru i nami?tno?ci, które mówi? o sporz?dzaniu afrodyzjaków. Dialog prowadz? m??czyzna i kobieta:

A có? dzieje si? z m??czyzn?, którego nasienie jest za rzadkie? Odrzek?a: Nie jest on w stanie uczyni? kobiety ci??arn?. Wówczas spyta?: Gdzie? wi?c mo?na znale?? co?, co zag?szcza nasienie? Kupi?bym sobie co? takiego! Na to ona: Szukaj tego u handlarzy wonno?ciami. Kupiec przespa? noc, po?pieszy? na bazar. Rzek? po?rednik: O panie mój, ja posiadam lek zg?szczaj?cy nasienie. Daj mi denara. A kupiec powiedzia?: We? te dwa oto denary. Muhammad wzi?? je i poprosi?: Daj mi jeszcze t? porcelanow? mis?. I da? mu kupiec mis?, a Muhammad wzi?? j?, poszed? do sprzedawcy haszyszu i kupi? u niego rumijskiego mukarkiru w ilo?ci dwu uncji, nieco chi?skiego kubebe, cynamonu, go?dzików, kardamonu, imbiru i bia?ego pieprzu, a tak?e górsk? jaszczurk?.. Wszystko to ut?uk? i ugotowa? w wybornej oliwie. Wzi?? jeszcze trzy uncje kadzid?a i miark? czarnego kminku i rozmoczy?, po czym, dodaj?c jeszcze pszczelego miodu, uczyni? z tego wszystkiego papk?, któr? w?o?y? do misy i powróci? z tym do kupca. Poda? mu mis? i rzek?: Oto lek zg?szczaj?cy nasienie. Powiniene? za?ywa? go, bior?c na czubek ?y?eczki, po spo?yciu mi?sa jagni?cia i domowego go??bia z dodatkiem ostrych przypraw i korzeni. Wszystko to zjesz na kolacj? i popijesz sorbetem przyrz?dzonym na czystym cukrze!.

Homoseksualizm w Arabii by? rozpowszechniony od dawna, lecz apogeum osi?gn?? w XIV wieku, stanowi?c tak znaczne zagro?enie, ?e rodzice wychowywali dzieci w haremach, gdzie niezale?nie od p?ci przebywa?y do uzyskania dojrza?o?ci i chodzi?y ubrane jednakowo w stroje kobiece. W ten sposób chciano ustrzec je przed uwiedzeniem. Harem, o którego wspania?o?ciach du?o pisano i mówiono, w istocie by? te? miejscem udr?ki, nieustannych wa?ni koterii, lesbijstwa, nimfomanii i wszelkiego typu nerwic. Wiele kobiet haremowych nigdy nie uzyskiwa?o satysfakcji uczuciowej, ani tym bardziej seksualnej, gdy? najcz??ciej tylko jedna z ?on by?a t? wybrank?, której ?ycie uk?ada?o si? w miar? pomy?lnie.

Na stra?y obyczajno?ci kobiet z haremu stali rzeza?cy (kastraci). W Stambule jeszcze w pocz?tkach XX wieku, przed reformami Atat?rka, by?o ich oko?o 2000. Je?li zabieg usuni?cia j?der odbywa? si? przed pokwitaniem, eunuchowie w miar? up?ywu czasu nabierali charakterystycznego zniewie?cia?ego wygl?du, ich g?os nadal by? ch?opi?cy i ca?kowicie tracili zainteresowania seksualne. Gdy kastracji dokonywano w wieku pó?niejszym, cz??? spo?ród nich by?a zdolna do odbycia stosunku seksualnego - oczywi?cie bez emisji nasienia. Wielu z nich chwali?o sobie sytuacj?, w której stanowili atrakcj? dla rozbudzonych kobiet, zamkni?tych w haremach. Wielu kastratów sprowadzano do krajów arabskich z W?och, gdzie zabiegi operacyjne przeprowadzano technicznie najlepiej, a ponadto od dawna praktykowano okrutny proceder chirurgii artystycznej, m.in. s?u??cy produkcji zawodowych ?piewaków. Rezultaty by?y oszo?amiaj?ce, gdy? g?os doros?ego kastrata zachowywa? s?odycz, wysoko?? i barw? g?osu dziecka, a si?? g?osu m??czyzny. Wierzono powszechnie, ?e takimi g?osami ?piewaj? anio?owie.

Jednym ze sposobów, w jaki su?tani upewniali si?, czy w haremach nie dochodzi?o do zdrad, by?o wieczorne zawi?zywanie kobietom na szyjach ciasnego w?z?a, który przemy?lnie opiecz?towywano tak, aby nie mo?na go by?o rozwi?za? nie pozostawiaj?c ?ladu. Czyniono tak wierz?c, i? w wyniku wspó??ycia seksualnego, jak te? po uzyskaniu orgazmu, tarczyca kobiet znacznie zwi?ksza swoj? obj?to?? i szyja puchnie. ?lad zaci?ni?tej p?tli oznacza? wiaro?omstwo karane ukamienowaniem. Klasycznym wynalazkiem haremowym by?y te? okrutne pasy cnoty, które wyprawy krzy?owe rozpowszechni?y w Europie.

Regu?y haremowe powodowa?y przymusowy celibat wielu ich mieszkanek, co wi?za?o si? z patologicznym rozwojem osobowo?ci. Jednak?e w zwyk?ych domach muzu?ma?skich w rzadkich przypadkach dochodzi?o do ma??e?stw poligamicznych, w których liczba ?on przekracza?a dozwolone cztery, akceptowane przez Koran.

W seksie Arabów szczególn? pozycj? zajmuje technika zwana kabbazah, co oznacza uchwyt, która polega na naprzemiennym silnym obkurczaniu i rozlu?nianiu mi??ni pochwy w trakcie stosunku. Sposób ten jest mo?liwy do realizacji przez systematyczne ?wiczenie tzw. mi??nia Kegla, ale niektóre kobiety potrafi? wykonywa? tego typu czynno?ci spontanicznie. W pozornym zewn?trznym bezruchu dokonuj? ss?cego masa?u penisa, a? do chwili wywo?ania u partnera orgazmu. Arabscy handlarze niewolników za kobiety obdarzone takimi umiej?tno?ciami ??dali astronomicznych kwot, a znawcy technik mi?osnych uwa?ali kabbazah za szczyt kunsztu mi?osnego. Prawdopodobnie wywodzi si? ona z hinduskich tantrycznych form wspó??ycia zwanych karezza, stymuluj?cych doznania w trakcie wyj?tkowo wyd?u?onego stosunku seksualnego.

Instytucja haremu su?ta?skiego zosta?a wpleciona w struktur? funkcjonowania pa?stw islamskich równie? jako oznaka pot?gi w?adcy. Mieszkankami haremów by?y ?ony oraz na?o?nice, lecz najwy?sz? pozycj? zajmowa?a w nim walida - matka panuj?cego su?tana. Powierzano jej zarz?dzanie haremem, a w jej r?kach splata?y si? powik?ane nitki intryg kobiet, z których ka?da marzy?a, aby to jej syn w przysz?o?ci móg? si?gn?? po sukcesj?.

Monarchie arabskie w odró?nieniu od europejskich mia?y ca?kowicie odmienny system dziedziczenia w?adzy. Teoretycznie mog?o j? uzyska? ka?de dziecko urodzone w su?ta?skim haremie, gdy? wszystkie, niezale?nie od proweniencji matek, by?y prawowitymi dziedzicami, gdy? w monarchiach islamskich nie by?o zasady primogenitury, czyli obejmowania sukcesji przez najstarszego syna. W kulturze islamskiej nie znano te instytucji b?kartów, czyli dzieci z nieprawego ?o?a. Przekonuj?cym dowodem jest fakt, i? 33 spo?ród 38 kalifów s?awnej dynastii Abbasydów urodzi?y zwyczajne na?o?nice, w tym niewolnice zagarni?te w wyprawach wojennych, wzi?te jako ?up piracki, dostarczone jako dar zaprzyja?nionych monarchów b?d? b?d?ce ?ywym deputatem przys?anym do stolicy przez wasali korony.

Sukcesj? po zmar?ym ojcu obejmowa? ten spo?ród jego licznych synów, którego osobiste walory, p?d do w?adzy, dynamizm polityczny, umiej?tno?ci dyplomatyczne, wreszcie talenty organizacyjno-wojskowe pozwala?y we w?a?ciwym czasie zgrupowa? najpot??niejszy obóz zwolenników. Po obj?ciu w?adzy natychmiast wyrzyna? wszystkich swoich braci, zarówno pochodz?cych od w?asnej matki, jak i obcych. Tego typu proceder maj?cy charakter politycznego mordu utrzymywa? si? w imperium otoma?skim do ko?ca XV wieku.

Harem su?ta?ski posiada? ?cis?? organizacj? wewn?trzn?, na stra?y której - poza walid? - sta? zespó? 600 czarnych eunuchów, najcz??ciej Nubijczyków. Wszystkim wcze?niej operacyjnie usuni?to j?dra i cz?onek, a warunki zabiegu powodowa?y, ?e tylko jeden na czterech pozostawa? przy ?yciu. Tego typu okaleczenie nios?o z sob? do?ywotnie m?ki zwi?zane z konieczno?ci? cewnikowania moczu za pomoc? metalowych rurek b?d? przyci?tych ko?cówek g?sich piór. Wszyscy kastraci chorowali na przewlek?e zapalenie dróg moczowych.

W haremowym ?yciu powa?n? rol? gra?y okresowe faworyty w?adcy, którym nadawano status kadiny. Przys?ugiwa?y im szczególnie obfite apana?e, s?u?ba, apartamenty i ró?ne przywileje, które mia?y tak d?ugo, jak d?ugo pozostawa?y w ?askach w?adcy. W?ród nich znajdowa?y si? dziewcz?ta znakomicie wprowadzone w sekrety wschodniego ars amandi i jedynie one mia?y szans? zaj?cia w ci???. Szczególnymi technikami seksualnymi potrafi?y uzale?ni? seksualnie su?tana, a potem aktywnie w??czy? si? w walk? z walid? o przysz?o?? w?asnego potomka.

Pozosta?e na?o?nice, w?ród nich takie, których nigdy nie dopuszczono do su?ta?skiego ?o?a, toczy?y nieustanne pa?acowe spory, zawi?zywa?y koterie i kliki zmierzaj?ce do zmiany si?, kierowane przeciwko walidzie i faworytom. Najcz??ciej sromotnie przegrywa?y, a pozycja pani haremu nr 1 okazywa?a si? ca?kowicie niepodwa?alna. Buntowniczki za kar? zsy?ano do Starego Seraju b?d?cego umieralni? i domem staro?ci dla ?on i na?o?nic poprzedniego su?tana.

Wiele kobiet, które los sprowadzi? do haremów, zaj??o trwa?e miejsce w historii nie tylko z powodu urodzenia su?ta?skiego potomka czy - niezwykle rzadko - pe?noprawnego sukcesora. By?y w?ród nich i takie, które z racji nieprzeci?tnych walorów osobistych zrobi?y osza?amiaj?c? karier?. W islamskich anna?ach upami?tni?a si? branka Roksolana, najprawdopodobniej zagarni?ta w jasyr gdzie? na terenach obecnej Ukrainy. Nie do??, ?e zosta?a ma??onk? Sulejmana II Wspania?ego, to w jego imieniu z niez?ym skutkiem zawiadywa?a polityk? zagraniczn? wymierzon? przeciw znienawidzonej w krajach arabskich Hiszpanii. Podobn? karier? zrobi?a z?apana na morzu przez arabskich piratów wenecka szlachcianka Safieh.

Niewiele wiadomo o zasadach szkolenia erotycznego haremowych nowicjuszek. Zanim zostawa?y zaproszone do su?ta?skiego ?o?a, niew?tpliwie by?y obznajamiane z seksualnymi preferencjami w?adcy. Cz??? informacji pochodzi?a od wspó?towarzyszek, reszta wynika?a z rad zaprzyja?nionych eunuchów. Te, które mia?y mniej szcz??cia lub nie potrafi?y zadowoli? w?adcy, po niemal urz?dowej defloracji oddawano do peryferyjnych haremów, a je?li i te by?y przepe?nione, przekazywano je wyró?niaj?cym si? urz?dnikom i z odpowiednim wianem trafia?y do ich domów.

W?ród su?tanów istnieli i tacy, którzy do historii przeszli jako ogiery rozp?odowe, maj?c po kilkaset dzieci. Byli tak?e kochaj?cy inaczej, bior?cy wzory z antycznej Grecji i tarzaj?cy si? w obj?ciach m?odych ch?opców. Wreszcie zdarzali si? ewidentni dewianci, a nawet pospolici zbrodniarze, jak su?tan Ibrahim, który ca?y swój harem licz?cy 280 m?odych kobiet rozkaza? utopi? w Bosforze. Podobno z upodobaniem przygl?da? si? scenie zbiorowej egzekucji, patrz?c na m?ki nieszcz?snych ofiar. ?ywcem wrzucano je do wody, przedtem wi???c w workach, z których bezskutecznie usi?owa?y si? wydoby?.

Wi?cej w ksi??ce: Tajemnice starodawnej medycyny i magii
Jana Ni?nikiewicza wydanej przez Wydawnictwo TowerPress

http://www.msfera.pl/kultura-seksualna-islamu.html
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 27, 2012, 12:42:26 wys³ane przez Kiara »
  • Kiara
  • Administrator
  • Ekspert
Odp: KULTURA SEKSUALNA LUDZI...
« Odpowiedz #1 : Styczeñ 15, 2014, 15:57:40 »
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 15, 2014, 23:53:09 wys³ane przez Kiara »
  • Kiara
  • Administrator
  • Ekspert
« Odpowiedz #2 : Styczeñ 17, 2014, 14:57:04 »

Gender... perfidny plan przekodowania psychiki Cz?owieka ze zbezczeszczeniem dzieci?stwa dziecka, wymuszaj?c na nim ju? w  wieku przedszkolnym nadmierne zainteresowane swoimi punktami erogennymi.

NIE! NIE! NIE! STOP! i BASTA!

Kiara.

Czego ka?? uczy? dzieci, na czym koncentrowa? zainteresowanie , by wychowa? spo?ecze?stwo nie wykraczaj?ce poza seksualny poziom rozwoju i  uciech!

Jak ideologia gender niszczy niewinno?? dzieci? Argumenty przeciwko edukacji seksualnej forsowanej przez genderystów. SZOKUJ?CE MATERIA?Y edukacyjne
opublikowano: 6 stycznia, 15:58 | ostatnia zmiana: 13 stycznia, 23:46
fot. sxc.hu

Agnieszka Koz?owska-Rajewicz idzie w obronie ideologii w zaparte. Twierdzi, ?e gender to nic innego jak równouprawnienie, a rz?d otacza rodzin? tak? sam? trosk?, jak Ko?ció?. W jednym z wywiadów stwierdzi?a nawet, ?e nie zna "programów, które polega?yby na przebieraniu ch?opców za dziewczynki i wprowadzaniu ich w ?wiat seksu przez tzw. seksboksy". Jak wida?, mo?na by? ministrem i przyzna? si? jawnie do swojej ra??cej niewiedzy. Sk?d ta bezwzgl?dna walka Ko?cio?a z ideologi? gender? Wbrew temu, co próbuje si? nam wmówi?, z troski przed rzeczywistym zagro?eniem.

Presja na wprowadzenie edukacji seksualnej do szkó?, a nawet przedszkoli jest coraz silniejsza. Jako cz?onkowie UE podlegamy kwestiom ujednolicenia standardów tak, jak inne kraje. Do wdra?ania strategii gender mainstreaming jeste?my zobowi?zani na mocy wszystkich dokumentów unijnych, które gwarantuj? nam finansowe wsparcie. Dotyczy do zarówno gospodarki, jak i edukacji czy zdrowia. W?a?nie na tym gruncie pojawi? si? dokument ?wiatowej Organizacji Zdrowia (WHO), zaprezentowany by? w kwietniu ub.r. w Polskiej Akademii Nauk.

Dokument "Standardy edukacji seksualnej w Europie" zawiera kompleksow? rekomendacj? wprowadzenia nowego modelu edukacji seksualnej, która ma - jak wynika z jego lektury - rado?nie i bezrefleksyjnie otwiera? najm?odsze ju? dzieci na seksualno??. Ministerstwo Edukacji, reprezentowane na spotkaniu przez wiceminister edukacji Joann? Bredzik, przyj??o dokument z otwarto?ci? i obieca?o podda? go dalszej dyskusji, „rozpowszechniaj?c raport w?ród nauczycieli i rodziców".

Z raportu WHO wynika, ?e „rozwój seksualno?ci rozpoczyna si? w momencie urodzenia", dlatego edukacj? w tym zakresie nale?y rozpocz?? przed czwartym rokiem ?ycia. Edukacja seksualna przetasowana jest z edukacj? spo?eczn?, której celem jest uczenie wychowanków ??obków otwarto?ci na ró?norodno?? zwi?zków. Dzieci w wieku 0-4 maj? nabra? przekonania, ?e istniej? ró?ne koncepcje rodziny i ka?dy model jest poprawny. Z kolei przedszkolaki w wieku 4-6 lat maj? by? uczone otwarto?ci na odmienno?? seksualn?, co ma przygotowa? grunt do samodzielnego wyboru w?asnej to?samo?ci seksualnej. Wed?ug wytycznych WHO, dzieci w przedziale wiekowym 9-12 powinny umie? "rozpoznawa? ró?nice mi?dzy to?samo?ci? p?ciow? i p?ci? biologiczn?". Je?li przywo?a? tutaj pomys? Twojego Ruchu o tym, by 12-latki mog?y decydowa? o zmianie p?ci, wszystko sk?ada si? w spójn? ca?o??. W?a?nie do tego potrzebna jest genderowa edukacja. Swobodne podej?cie do w?asnej to?samo?ci p?ciowej zwi?zane jest nieod??cznie z edukacj? seksualn?, która ma zosta? oparta rozbudzaniu pop?dów.

EDUKACJA DZIECI 0-4

Autorzy dokumentu WHO podkre?laj?, ?e nale?y w dziecku wzbudza? "pozytywne nastawienie w stosunku do w?asnego cia?a i jego wszystkich funkcji".

Nale?y te? nauczy? dziecko "rozpoznawania ró?nic w budowie cia?a" oraz ich nazywania. Pojawi?y si? w tym wzgl?dzie nawet lalki edukacyjne z narz?dami p?ciowymi oraz ksi??eczki, np. "Gdybym by? dziewczynk?. Gdybym by?a ch?opcem", maj?ce stanowi? pomoc w nauce niestereotypowego prze?ywania p?ci. Bohaterowie historyjki na jednym z rysunków zagl?daj? sobie w majtki, a opis zdradza refleksj? ch?opca, wyobra?aj?cego sobie siebie w roli Oli: "Dziwnie tak bez siusiaka. Ale jako dziewczynka mówi?bym pewnie: - dziwnie tak z siusiakiem".

Materia? z „Dzie? Dobry TVN” doskonale pokazuje na czym w praktyce mo?e polega? nauka nazywania narz?dów p?ciowych i rozpoznawanie ró?nic. Pani ka?e rozbiera? dzieciom lalki, a gdy te zostawiaj? je w bieli?nie, wydaje instrukcj? o zdj?ciu im majtek. Nast?pnie dzieci g?aszcz? lalki po narz?dach, by lepiej zapozna? si? z obiektem.

Ja? ma siusiaka, Kubu? narysujesz siusiaka?

- mówi przedszkolanka. Jak mo?na ?ywi? przekonanie, ?e ca?kowite skoncentrowanie uwagi dziecka na seksualno?ci nie zaw?adnie jego my?lami i nie rozbudzi pop?dów?

Dodatkowo instrukcja WHO ka?e przekazanie dziecku, ?e ma "prawo do badania nago?ci i cia?a, do bycia ciekawym". Nale?y te? pomóc dziecku "rozwija? pozytywne nastawienie w stosunku do w?asnego cia?a i jego wszystkich funkcji". I w tej kwestii nie brakuje materia?ów edukacyjnych. Belgowie stawiaj? na animacj?. Czy i w Polsce b?dziemy budowa? "pozytywne nastawienie" dzieci do WSZYSTKICH funkcji ich cia? za pomoc? tak szokuj?cych kreskówek?

https://www.youtube.com/watch?v=_uutMkNnxdQ

EDUKACJA DZIECI 4-6

Skoro dzieci wiedz? ju? co to "siusiaki" i "pisie", mog? przej?? do spraw powa?niejszych. Na tym etapie edukatorzy powinni przekaza? przedszkolakom informacje na temat "rado?ci i przyjemno?ci z dotykania w?asnego cia?a, masturbacji". Maj? zach?ci? do odkrywania w?asnego cia?a i w?asnych narz?dów p?ciowych oraz przekona?, ?e "fizyczna blisko?? stanowi normaln? cz??? ?ycia" i jest "wyrazem mi?o?ci i sympatii". Teza jak najbardziej s?uszna. Je?li jednak nadaje si? jej walor seksualny, a o takim przecie? tutaj mowa, strach pomy?le? czym mo?e skutkowa?.

Dodatkowo zach?ca si? edukatorów do rozmawiania z dzie?mi o przyjemnych i nieprzyjemnych odczuciach dotycz?cych w?asnego cia?a. Oczywi?cie dobrze jest wykorzystywa? wszelkie materia?y edukacyjne. Szwajcarskie przedszkola wprowadzi?y na przyk?ad sexboxy z pluszowymi genitaliami.

fot. Polska Times

Materia?y edukacyjne u?ywane w szwajcarskich przedszkolach, tzw. sex-box Fot. G?os Wielkopolski

Dzieci w wieku 4-6 dzieci by? wprowadzane w przestrze? "uczu? seksualnych (blisko??, przyjemno??, podniecenie) jako cz??? ludzkich odczu? (powinny to by? uczucia pozytywne; nie powinny zawiera? przymusu czy powodowa? uczucie krzywdy)".

Po co w tak ma?ych dzieciach wzbudza? uczucia seksualne? Do czego ma s?u?y? ich pozytywne kodowanie, które ma si? kojarzy? z zabaw?? Trudno tutaj nie przywo?a? chorych opowie?ci obecnego europarlamentarzysty, ulubie?ca lewicy zapraszanego na salony przez "Gazet? Wyborcz?" - Daniela Cohn-Bendita, który ch?tnie dzieli? si? w?asnymi do?wiadczeniami pedofilskimi, zdobytymi w czasie, gdy pracowa? jako przedszkolny wychowawca.

Czy wiecie, jak ma?a dziewczynka w wieku pi?ciu i pó? roku zaczyna was rozbiera? to fantastyczne... To fantastyczne, bo to jest gra, to jest gra...absolutnie erotyczna, maniakalna

- mówi? lider "Zielonych" na antenie francuskiej telewizji w latach 70.

EDUKACJA 9-12

Na tym etapie edukatorzy maj? pomóc zrozumie? dziecku, ?e "antykoncepcja to odpowiedzialno?? obu p?ci". Do ich zada? nale?y nauczenie wychowanków "skutecznego stosowania prezerwatyw i ?rodków antykoncepcyjnych".

Oczywi?cie sprawa technik masturbacyjnych, przerobiona na wcze?niejszych etapach sex-edukacji, ma zosta? rozwini?ta w sposób ca?kowicie dowolny. Nieodzowne na tym etapie s? promowane przez ?rodowiska genderowe publikacje, dost?pne w du?ych ksi?garniach na pó?kach z publikacjami dla dzieci: "Wielka ksi?ga siusiaków" i "Wielka ksi?ga cipek".

Zawarto??, jak zauwa?y? jeden z internautów, wygl?da jak skrzy?owanie "Cosmo" z "Hustlerem" w wersji rysunkowej. Oto krótki fragment:

Carro: Do?? cz?sto si? masturbuj?. Czasami nawet kilka razy dziennie. Ale nigdy nikomu bym o tym nie powiedzia?a. Troch? to brzydkie, ale za to bardzo przyjemne. Zdaje mi si?, ?e ?atwiej jest by? ch?opcem. Oni mog? mówi? o tym, ?e si? masturbuj?, ale nigdy nie s?ysza?am, ?eby jaka? dziewczyna si? do tego g?o?no przyzna?a.

W?a?nie tak ma wygl?da? genderowa sexedukacja, która skoncentrowana jest wokó? piel?gnowania rozbudzonych pop?dów i nabywania wiedzy na temat antykoncepcji. Skutki takich dzia?a? widzimy doskonale na przyk?adzie Wielkiej Brytanii. Mimo, ?e programy edukacji seksualnej kosztowa?y ponad 40 mln funtów rocznie, liczba niechcianych ci?? w?ród nastolatek oraz liczba aborcji zamiast spada?, ros?a. W latach 1997-2002 o 60 proc. wzros?a te? liczba zara?ee? chorobami wenerycznymi. Edukacja permisywna obecna na Zachodzie zupe?nie nie spe?nia swojej roli.

Bez wzgl?du na to, co próbuj? wmówi? rodzicom media, polski model typu A, polegaj?cy na ca?o?ciowym wychowaniu do abstynencji seksualnej jest najlepszy. Jak przypomina Teresa Król, autorka podr?czników do "wychowania do ?ycia w rodzinie", "w 38-milionowej Polsce mieli?my 42 legalne aborcje nastolatek, podczas gdy w 9-milionowej Szwecji a? 7 tysi?cy." Wielkiej Brytanii, gdzie ?rodki antykoncepcyjne s? darmowe, nastoletnie matki rodz? rocznie 50 tys. dzieci, podczas gdy w Polsce urodzi?o si? ich 21 tysi?cy. Polska ma te? najni?szy wska?nik zdiagnozowanych przypadków HIV i AIDS.

Kiedy do decydentów zaczn? dociera? twarde fakty? Rodzice wzi?li ju? sprawy we w?asne r?ce, a do obywatelskiej akcji sprzeciwu pod has?em "R?ce precz od naszych dzieci" w??cza si? coraz wi?cej osób.

CZYTAJ TAK?E: "Ktokolwiek odwa?y si? negatywnie oceni? dewiacj?, zostanie ukarany". "wSieci" o bardzo gro?nym projekcie ustawy

Za homoterroryzmem i prób? rozmontowania rodziny stoi niebezpieczna szko?a frankfurcka. "Uczynimy Zachód tak zepsutym, ?e a? b?dzie ?mierdzia?"

--------------------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Kup ksi??k? wSklepiku.pl!

"Globalna rewolucja seksualna. Likwidacja wolno?ci w imi? wolno?ci"

http://wpolityce.pl/dzienniki/dziennik-marzeny-nykiel/71091-jak-ideologia-gender-niszczy-niewinnosc-dzieci-argumenty-przeciwko-edukacji-seksualnej-forsowanej-przez-genderystow-szokujace-materialy-edukacyjne
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 17, 2014, 15:05:13 wys³ane przez Kiara »
  • Kiara
  • Administrator
  • Ekspert
« Odpowiedz #3 : Marzec 28, 2014, 15:14:47 »

Ostrze?enie: (Staro?ytny) zawarto?? grafiki
4000-letni erotyka przedstawia staro?ytn? seksualno?ci uderzaj?co wy?cigowy
Gliniane tablice w The Israel Museum, wykonana 1500 roku przed Kama Sutra, wy?wietlacz graficzny, który Stary babilo?skiej kultury odby?a si? "wywy?szony" widok seksu
Przez Ilan Ben Zion 17 stycznia 2014, 15:09 69

Sexual intercourse between a woman and a man on a terra cotta plaque from Mesopotamia, early 2nd millennium BCE (photo credit: The Israel Museum)
Pisarze
Ilan Ben Zion
Ilan Ben Zion Ilan Ben Zion jest edytor wiadomo?ci w czasach Izraela. Posiada tytu? magistra dyplomacji od ... [wi?cej]

Muzea s? cz?sto b??dnie jako zakurzone i bez ?ycia - najmniej prawdopodobne miejsce, aby znale?? co?, gor?ce i parne. Ale punkt staro?ytnego Bliskiego Wschodu w Muzeum Izraela w Archeologii skrzydle posiada rzadk? sztuk? erotyczn? z ziemi mi?dzy rzekami (Tygrys i Eufrat), która poprzedza Indii Kama Sutra przez ponad 1500 lat. Takie prace zaskakuj?co intymne ods?oni? bok na staro?ytnym Bliskim Wschodzie, który ostro kontrastuje z skromno?? najbardziej rozpowszechnione we wspó?czesnym Bliskim Wschodzie.

Get The Times of Israel's Daily Edition by email
and never miss our top stories   Free Sign up!

Dwa gliniane tablice, na tyle ma?e, aby trzyma? w d?oni, przedstawiaj? pary kopulacji niezwykle szczegó?owo. Pochodz?cy z pocz?tku drugiego tysi?clecia pne, Stare babilo?skiej okres, pochodz? one z oknem 300 lat, gdy masowo produkowane tablice terra cotta by?y popularne, w tym te, które wykazuj? aktów seksualnych.

Mezopotamii erotyka by?a "naprawd? co? siarczysty," Laura A. Peri, kurator zachodnich azjatyckich Staro?ytno?ci, powiedzia?, kiedy spotkali?my si? po labiryncie wn?trzu muzeum. "To nie wszystko, wiesz, misjonarzem i to jest to."

Pierwsza tablica przedstawia m??czyzn? przenikliwy kobiet? od ty?u, stoj?c. Drugi, nieco mniejszy, przedstawia m??czyzn? i kobiet? w podobnej sytuacji, z kobieta, picie piwa przez s?omk? z dzbanka.

Wed?ug dr Julia Assante , w pobli?u wschodniego historyka spo?ecznego, kobieta pije piwo ze s?omy nie by? tylko odbiciem realistyczne seksualnych, ale by? "niew?tpliwie [wizualnych kalambur]." s?omy w ustach kobiety i m??czyzny podnosz?c kielich z winem do ust by?y symboliczne wykonywania seks oralny na swoich partnerów. Babilo?czycy, Assante pisze, odby?a "wznios?y pogl?d kulturowej p?ci jako indukowania zmienionym stanie cud."

An Old Babylonian clay plaque on display at The Israel Museum showing a couple having sex. (photo credit: The Israel Museum)

Stara tablica gliny babilo?ski na wystawie w Muzeum Izraela przedstawia para uprawia seks. (Na zdj?ciu: Israel Museum)

P?ytki terakoty z Mezopotamii uzyskuj?c wiele ró?nych pozycji seksualnych, ale jednym z najbardziej popularnych to co, o którym mowa technicznie przez ?ac. coitus a tergo - od ty?u. Podczas erotyczne sztuka Mezopotamii nie szczegó?owo z okre?lonych ?rodków wpisu, seks analny uznano popularnym ?rodkiem antykoncepcji przez staro?ytnych par przed wynalezieniem profilaktyki. Wizerunek pary prowadz?cych tylnym wej?ciem mo?e by? wska?nikiem tej praktyki. Inne tablice pokazuj? partnerów side-by-side, wstaj?c (aka lleváme) i zwyk?y stary misjonarz, niektóre przedstawiaj? kobiety z nóg spreadu, w kucki na komicznie du?ego fallusa.

?e erotyczne znaleziono gliniane tablice w ?wi?tyniach, groby i domach prywatnych sprawia, ?e trudno generalizowa? na temat ich przeznaczenia, ale jest dowodem na ich popularno?ci. ?e znaleziono koparki erotyczne grafika w pomieszczeniach o du?ym nat??eniu ruchu domów prowadzi Assante wnioskowa?, ?e by?y one dost?pne dla m??czyzn, kobiet i dzieci.

"To rodzaj pop-artu, bo to bardzo tani materia? i ?atwe do wykonania," kurator Peri powiedzia?. Wyja?ni?a, ?e ​​seksualno?? jest bardzo widoczne w staro?ytnym sumeryjskim i babilo?skim sztuki i literatury, w szczególno?ci w tysi?clecia pó?no trzecich i wczesnego sekund. Uszczelki cylindrów - ma?e kamienie w kszta?cie walca z figurami i wyryte klinowym u?ywanego jako sygnet - czasami bior?ce m??czyzn i kobiet w erotycznych pozach. Peri, ekspert w dziedzinie rozumienia symboliki piecz?ci, zauwa?y?, ?e sceny erotyczne z regu?y nie by?y centralny obraz, ani nie te uszczelki nale?? do króla lub urz?dników.

Staro?ytne teksty mezopotamskie by?y tak grafiki w ich uszczegó?owienie erotycznych sztuki, które "naprawd? mo?na reaktywuj? dzia?ania - co zrobili pomi?dzy arkuszami - zgodnie z opisem," Peri wyja?ni?, kiedy spotkali?my si? w jej biurze w Muzeum Izraela.

Epos o Gilgameszu, wielkie dzie?o literackie Mezopotamii, w chwali seks jako jedn? z cielesnych przyjemno?ci ludzie powinni anga?owa? si? w czasie naszej krótkiej kadencji na tej planecie. Siduri, boski Alewife, opowiada tytu?owego króla Uruk do "niech twój brzuch jest pe?ny, ubrania czyste, cia?a i g?owy myte, cieszy? si? dzie? i noc, ta?czy?, ?piewa? i bawi? si?, patrze? na dziecko, które posiada swój r?ki, i niech rado?? ?ona na kolanach! To jest los ?miertelników. "

"I niech si? z rozkoszy ?on? w kolanach ..."

Peri wyja?ni?, ?e "rado?? na kolanach" by?o powszechne eufemizm dla seksu w staro?ytnej akadyjskim, j?zyk, w którym Gilgamesz zosta? napisany.

Gilgamesz epos opisuje równie? seksualno?? jako silny si??, która odró?nia ludzi od zwierz?t. Enkidu, dziki cz?owiek, który staje si? Gilgamesz jest towarzysz broni, jest oswojone przez prostytutk? ?wi?tyni, która usidla go z jej seksualnych podst?pów: "Ona nie powstrzymuj?, ale wzi?? swoj? energi?. / Ona rozprzestrzenia? si? jej szat? i po?o?y? si? na niej, / Wyst?powa?a na prymitywne zadaniem womankind. "

Izraelita i Chananejczyk grafika, dla porównania, zazwyczaj mia? bardzo ma?o jawnej seksualno?ci, tylko nagie postacie, które znikn??y po instytucjonalizacji wczesnego judaizmu w VIII wieku pne. W po?owie drugiego tysi?clecia pne znaleziono Chananejczyk uszczelnienie skarabeusz w Tel el-Far'a - w pobli?u skrzy?owania granicy Izraela z Egiptem i Stref? Gazy - przedstawia sylwetki kobiety i m??czyzny w pozycji stoj?cej podobnej do p?ytki gliny na Muzeum Izraela. Obie warto?ci s? w ubraniu, jednak i nie ma stosunek utajonego jedynie sugesti? niego.
Sketching of Canaanite scarab from Tel el-Far'a showing a man approaching a woman from behind. (photo courtesy of Dr. Daphna Ben Tor, Curator of Egyptian Archaeology at The Israel Museum)

Szkicowanie Kananejczyków skarabeusz z Tel el-Far'a pokazuje cz?owieka zbli?a kobiet? od ty?u. (Kredyt fot. dzi?ki uprzejmo?ci dr Daphna Ben Tor, kurator archeologii egipskiej The Israel Museum w)

Doradztwo Siduri odnajduje swoj? drog? do literatury biblijnej, pojawia si? w wersji stonowanych w Kaznodziei 9:7-9 . "Odejd?, je?? swój chleb z rado?ci? i pij wino twoje z weso?ego serca" Kohelet mówi w?ród swoich wielu iteracji "pod s?o?cem". Ale podczas Mezopotamczycy mówi? cieszy seks, Biblia nakazuje cz?owiekowi "Enjoy ?ycie z ?on? którego mi?ujesz wszystkie dni ?ycia twego pró?no?ci. "

Podobie?stwo tych dwóch fragmentów jest niczym zaskakuj?cym. Staro?ytny Izrael by? pomost l?dowy ??cz?cy dwa g?ówne cywilizacje staro?ytnego Bliskiego Wschodu, Egiptu i Mezopotamii, a jej kultura wp?yn??y mocno przez obu. Stark Ró?nica by?a jednak ró?nica w staro?ytnych babilo?skich i izraelskich perspektyw m?skiego homoseksualizmu. Babilo?czycy, pisze prof Karen Rhea Nemet-Nejat w ksi??ce ?ycie codzienne w staro?ytnej Mezopotamii, "nie pot?pi? t? praktyk?" i obserwuje na ?ywo-i-niech-live postawy w odniesieniu do seksu m?sko-m?ski jest. Ksi?ga Kap?a?ska, z drugiej strony, zakazuje le??cego "z lud?mi, jak z womankind" jako "obrzydliwo??".

Artefakty ze staro?ytnego Babilonu wykazuj? utajone - nawet szokuj?co graficzne - seksualno??, ale dok?adny cel p?ytek pozostaje niejasna. Dr Ilan Peled Uniwersytetu Hebrajskiego powiedzia? istnieje naukowa debata nad jakim celu sztuka erotyczne serwowane, niektóre twierdz?c, ?e by?y one wotywne obiekty dla czci Isztar, bogini mi?o?ci. Assante twierdzi by?y apotropeiczny, podobnie jak inne amulety terakoty z epoki, oznacza?o by trzyma? z dala z?e duchy. Inni mówi?, ?e tablice gliniane "wcieli? prostytucja, stosunki seksualne, realizowane w tawernie lub stosunku seksualnego mi?dzy m??em i ?on?", bez konkretnego kontekstu.

"Jest mo?liwe, ?e tylko twarz tutaj bardzo wczesnej wersji Playboya, styl ?rodkowo-Wschodniej," Peled powiedzia?.

http://www.timesofisrael.com/4000-year-old-erotica-depicts-a-strikingly-racy-ancient-sexuality/

ps. jak bardzo ró?ne jest symboliczne znaczenie z tamtych czasów.... "jedzenie chleba"... "picie wina".... i kl?kanie na "kolana z rado?ci?".... wszystkie te okre?lenia maja symboliczny zwi?zek z seksem z ludzkimi   aktem  seksualnymi.

Kiara.
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2014, 15:26:38 wys³ane przez Kiara »
  • Kiara
  • Administrator
  • Ekspert
« Odpowiedz #4 : Marzec 28, 2014, 16:47:20 »

Odkrywanie bardzo zatajonej prawdy jest niezwykle fascynuj?ce, jej fragmenty mo?na znale?? ca?kowicie przypadkiem, a zrozumie? gdy nie ma ju? ?adnych emocjonalnych uzale?nie?.....

cz??? I.

10 grudnia 2013
P?e? Gra w staro?ytnym Kanaanie

Kiedy Sex Goddess Nie Bogini?

Tell el-Ajjul, Palestyny, ok. 1600-1500 pne. Wys. 3,5 cm
Perfumy siedmiu tamaryszku
Zapach kolendry i [fiolet] murex. *

To zapach staro?ytnej bogini, jej w?asnej niebieskiej kreacji. Co wi?cej trzeba, aby ustawi? scen? na troch? Chananejczyk hokus-pokus?

B?yszcz?ce z?oto, to co.

Perfumy i z?oto ... i wizerunek kobiety (z lewej) zredukowana do jej najprostszych ?e?skiej esencji: twarz, piersi, p?pka i zdecydowanie ow?osione trójk?ta ?onowego.

Z?ote wisiorki, jak to mo?e by? wykonane do powieszenia z naszyjnikiem lub, co bardziej prawdopodobne, my?l?, z pasem wi?zana wokó? talii kobiety. Wczesne Koparki uzna?, ?e te zdj?cia reprezentowane Chananejczyk bogini Astarte , ale w równym stopniu, mog?a by? inny sexy Chananejczyk bogini, takich jak Anat, Aszery lub Quedeshet. Lub co? jeszcze gorszego, rozwi?z?a ?miertelny.

Dziwki Babilonu

Gdy nagie kobiece z?ote wisiorki-najpierw znale??, uczeni przyj??, ?e s? one cz??ci? niektórych niewypowiedziane "Kanaanu kultów po??dania", lub kiedy? nale?a? do znanych ?wi?tych prostytutek pokole? Biblii thumpers jako wiecznych uwodzicielskich "dziwki Babilonu" ( Obj. 17, 18).

Te wisiorki z pewno?ci? s? jednoznaczne.

Tell el-Ajjul, Palestynie, 1600-1500 pne
Jednak je?li przyjrzymy si? z zaskakuj?cych ?ono, widzimy twarze, które zdecydowanie przypominaj? Egipska bogini Hathor -. po?yczki nie dziwi, poniewa? w tym czasie Egipt by? ustanowienia w?adzy cesarskiej w ca?ym Levant ** Wi?kszo?? twarze s? oparte na tak zwane maski Hathor (poni?ej po prawej): trójk?tny p?aski przedni twarze z uszami krowy znanego zwierz?cia Hathor, a nie ludzkich uszu, a które mog? lub nie mog? by? oprawione w peruce ko?cz?cym si? w "Hathor zamków" z jej dwa charakterystyczne symetryczne loki.

Nie tylko ?adna twarz

W?ród jej wielu zalet, Hathor, "Z?oty Jeden" by?a bogini? rado?ci, pi?kna i mi?o?ci, w tym mi?o?ci seksualnej. W Egipcie kobiety modli? si? do niej o pomoc, szczególnie w koncepcji i bezpiecznego dostarczania dzieci.

Kobiety b?d? b?aga? Golden One:

Na dobry dzieckiem tego domu, szcz??cia i dobrego (m?skiego) m??a.

Hathor czuwa? nad kobietami w ci??y, zapobieganie poronienie, chroni?c je w czasie porodu, i zapewnienie przetrwania zdrowego potomstwa. W ci?gu drugiego tysi?clecia pne kobiece figurki by?y po?wi?cone Hathor w skroniach zarówno publicznych, jak równie? w prostych sanktuariów domowych.

Ale jak Hathor egipskie boginie by?y niemal zawsze na zdj?ciu w ubraniu i ?miertelne egipskie kobiety te? by?y zwykle skromnie ubrany. Co si? sta?o?

Zmys?owa Nago??

Dwie bardzo ró?ne tradycje zderzy?y si? w Kanaanie.

Babilonia, ca. 1900-1750 pne. H. 12 cm

W pewnym momencie w 18 do 17 wieku pne, Mezopotamii technologii open-forma do produkcji seryjnej niedrogich przedmiotów glinianych zosta?a podj?ta przez rzek? Eufrat i przyj?te w Syrii. Podczas mezopotamskie rzemie?lnicy produkowane wiele ró?nych obrazów gliny, zarówno m??czyzn i kobiet nagie kobiety (zawsze pokazany w Full Frontal stanowi?, jak pani z lewej) by? bez w?tpienia najbardziej powszechne. Syryjskich rzemie?lników, z kolei, móg? ?atwo wytwarza? dowoln? liczb? figurek religijnych w takich formach, ale z nieznanych powodów, u?yli nowej techniki wy??cznie do p?ytek nagie-?e?ski. Syryjskie tablice dodatkowo podkre?li? pewne cechy p?ciowe - zwykle przedstawiaj?ce kobiety o szczególnie wybitnych p?pka i narz?dów p?ciowych - ale s? one równie? pokazane z zaskakuj?co ma?e piersi, podczas gdy prawie wszyscy s? ubrani w ich bi?uterii i nic wi?cej.

W po?owie drugiego tysi?clecia pne, produkcji nagich kobiet (i tylko kobiet), formowanego w p?askorze?b? na gliny rozprzestrzeniania na ziemiach Kanaanu.

Tell ed-Duweir (Lachish), Palestyn?. H. 8,5 cm
Zatem mody religijne z Syrii do pó?nocy (nago?? i bi?uterii) i Egiptu na po?udniu (maski Hathor i / lub fryzura Hathor w), wspólnie produkowa? nowe nagie-?e?ski kanaanejskie wygl?d. Ta naga kobieta z Lachys (z lewej) ma typow? fryzur? Hathor z ko?cz?cym si? w d?ugie loki zamki si?gaj?ce do jej piersi. Nosi naramienniki i obr?czki i by? mo?e jeden nici naszyjnik. Ona posiada dwa d?ugie ?odygach lotosu (?) Kwiaty, inny Egyptianizing dotyk. Nie wiemy, kto by? odpowiedzialny za projektowanie takich form, ale gotowe tablice zosta?y podobno produkowane przez lokalnych garncarzy: ta tablica, na przyk?ad, zosta? znaleziony w ramach warsztatu garncarskiego. Przypuszczalnie Potter wykonane i dystrybuowane bogini nago tablice wraz z jego ceramiki gospodarstwa domowego.

Kwiaty i w??e

Beth Szemesz, Palestyna. H. 9 cm
Tablica z Beth Szemesz (po lewej) pokazuje równie? nagich kobiet trzyma lotos w ka?dej r?ce. Kwiaty z takiego czy innego rodzaju s? rzeczywi?cie najcz??ciej obiekt w posiadaniu nagich pa?, z w??y falistych jako drugi atrybut popularnej. Przeciwie?stwie do kobiet zdj?ciu na z?ote lub srebrne wisiorki, którzy, jak si? przekonamy, maj? wiele cech, jak równie? jak sobie okoliczno?ciowe czapki lub g?owy, ?e nagie kobiety na p?ytkach nie robi? lub przedstawi? wiele ró?nych rzeczy.

Ta kobieta ma szerokie biodra z wyra?nie du?? okolicy narz?dów p?ciowych. Ona posiada cztery bransoletki wokó? ka?dego nadgarstka i ewentualnie par? kolczyków. Jej fryzura jest niezwyk?y (nie zwyk?a fryzura Hathor ani proste p?yn?ce zamki). Ona zdobi skomplikowany projekt kwiaty (?) Curling jak girlandy wokó? jej ramion, a mo?e za g?ow?, rzucaj?c si? do stóp, a wi?c prawie otaczanie jej cia?o.

Mniej jest wi?cej?

Gezer, Izrael, c. 1300 pne. H. 12 cm
Innym nagich kobiet z curling Hathor zamków (z lewej) ??czy w sobie dwa w?tki: jej d?ugie r?ce palcami zapi?cie jej ma?e piersi w ge?cie wy?wietlacza podczas gdy kwiaty lotosu zrobi? ramk? na jej ciele: jedna para pionowych kwiatów lotosu wznosi si? od do?u nogi id?ce pod ?okciach; druga para pochyla si? i dotyka ponad jej g?ow? na górze tablicy. Pani jest na zdj?ciu z wieloma naszyjniki, bransoletki i obr?czki.

Niektóre nagie kobiety wydaj? bez ?adnych zewn?trznych atrybutów w ogóle. Na przyk?ad, mo?e ona po prostu u?cisn?? d?onie na jej brzuch - czasami, ale nie zawsze spuchni?te jakby si? wskazywa? ci???. Lub ona kubki jej piersi w d?oniach (w lewo i poni?ej po lewej) przypadkowo zwrócenie uwagi na ich do?? umiarkowanej wielko?ci. Nagie kobiety czasami po prostu sta? z pustymi r?kami, a ramiona i r?ce zwisaj? wzd?u? jej boków (poni?ej po prawej), ani nie trzyma niczego ani gesturing.

Maltretowanych kobiet

Chocia? wielu tablice kompletna, to dlatego, ?e wi?kszo?? z nich dobrze naprawiony w dzisiejszych czasach: kiedy by?y wykopywane by?y zazwyczaj w kawa?kach, cz?sto ?amane naprzeciwko organów kobiecych. Rysy twarzy, zbyt, s? cz?sto zniszczone, a czasem prawie zatarte.

Tablice z terakoty z Ugarit, syryjskiego wybrze?a N.

Czy celowo uszkodzony przed wyrzuci?, czy nie, z pewno?ci? nie by?y tablice dalej traktowane jako ?wi?tych przedmiotów: by?y powszechnie odzyskana wraz z wszelkiego rodzaju ?mieci z miejskich domów, w obr?bie obszarów wewn?trz przechowywania i rzemie?lniczych, a nawet z ulic, basenów i cystern . S? rzadko spotykane w grobach i s? nieobecne od g?ównych ?wi?ty? i sanktuariów. To doprowadzi?o do pogl?du, ?e nago-?e?ski tablice by?y z "prywatnej pobo?no?ci" w domu, gdzie by?y one prawdopodobnie zwi?zane z kobietami w domu.

Ale jak nie kobiety u?ywa? tablice i zwi?zane z?ote wisiorki? Ich celem jest nadal sporna. Chocia? dzi? to kilka archeolodzy twierdz?, ?e dane s? z bogi? - jeszcze mniej "dziwki Babilonu" - bardziej ogólna idea jest taka, ?e s? one albo talizmany p?odno?? lub magiczne narz?dzia z pewnego rodzaju.

"B?d?cie p?odni i rozmna?ajcie si?"?

Minet el-Beida (Ugarit), 13 C BCE. H. 9.2 cm
Na prze?omie 20 wieku, naukowcy poszed? na ca?o?? w staro?ytnej samic. Tes ri i rytua?y zwi?zane z wydarzeniami po astralnych lub magii ochronnej zosta?y teraz rozumie? jako rytua?ów p?odno?ci, którego celem by?a prokreacja - od ludzi, zwierz?t i / lub ro?lin. Kobiecego cia?a, przede wszystkim, gdy nagi, sta? si? uosobieniem tajemniczej si?y p?odno?ci, który by? aktywny w ?wiecie. Nieuchronnie kobiece figurki zosta? zidentyfikowany nie tylko z poj?ciem p?odno?ci, ale by?y zrozumia?e do reprezentowania uniwersalny "Matki Ziemi" lub "bogini p?odno?ci". Jedynym argumentem by?o to, czy by? jeden "Wielka Bogini Matka" lub ca?e grono z nich.

P?odno?? pewno?ci? odegra? rol? w ?yciu staro?ytnych, jak nadal robi, cho? niespokojnie, nawet w nowoczesnym ?wiecie, kontroli urodze? i malutkich rodzin nuklearnych. Jednak funkcja p?odno?ci bogini by?a szalenie przeceni? przez naukowców 20 wieku, jak by?a idea "Bogini Matki". Jest, na przyk?ad, nie ma dowodów, ?e na polecenie Jahwe "b?d?cie p?odni i rozmna?ajcie si?" rozci?ga si? znacznie poza tradycji judeo-chrze?cija?skiej. O ile nam wiadomo, nie Mezopotamii lub syryjski bóg kiedykolwiek rozkaza? swoim ludziom, aby pomno?y?. Wr?cz przeciwnie, bogowie sprzed biblijnych mitów powód? zniszczy?a ludzko?? nie dlatego, ?e zgrzeszy?, ale poniewa? ziemia by?a przeludniona i zrobili tak wiele ha?asu, ?e poruszony i zmartwiony bogów w niebie.

Nago?? nie równa p?odno??

Zachodni uczeni wci?? maj? tendencj? do dzielenia funkcji wisiorki i p?ytek do zainteresowanych z niemal bezp?ciowego numinotycznego pocz?cia i porodu, z jednej strony, i przyjemno?ci seksualnej z drugiej. W staro?ytnej Mezopotamii seksualno?? i p?odno?? kultura (lub macierzy?stwa) nie by?y ze sob? nierozerwalnie zwi?zane, p?odno?ci nie by?o usprawiedliwienia dla seksu. "Bogini p?odno?ci" nale?y z jej pokrewie?stwa "Bogini Ziemi" na ?mietnik historii.

Tak wi?c, po odpylono niektóre bardzo stare meble, trzymajmy trzy rzeczy na uwadze:

1. Figurki, czy wykonane z gliny lub tanie metali szlachetnych, by?y u?ywane w politeistycznych religiach, w których doskona?e kalejdoskop bóstw dzia?ali i interakcje w sposób, o ile mo?na sobie wyobrazi? z religii koncentruj?cych si? na jednym, archetypowych "Bogini Matki", lub ?e materia "Ojciec Bóg".

2. Figurki z podobnym wygl?dzie mo?e reprezentowane ró?ne istoty, czy ?miertelny lub nadprzyrodzone; i ten sam typ figurki mog?y mie? wi?cej ni? jedn? funkcj?.

3. Chocia? nie by?o mnóstwo bogi?, by?o nawet wi?cej kobiet ni? boginie.

?led? mnie dalej, je?li chcesz, w 21 wieku. Co robi obecny upraw uczonych my?le? o p?odno?ci, seksu, a miejscem EROTYCZNE blaszek i wisiorki w ?yciu Kanaanu? Na szcz??cie, niektóre nowe prace w?a?nie pojawi?: przyjrzymy si?, ?e nale?y wzi?? pod uwag? kobiet osobistej pobo?no?ci i zobaczy? wi?cej z?ote wisiorki w cz??ci 2 niniejszego postu - ju? w przysz?ym tygodniu.

Cz??? II: Kliknij tutaj .

* N. Wyatt, teksty religijne z Ugarit, Sheffield, 2006 (KTU 1.7 R15, V35), nieco zmienione.

** Levant to mniej wi?cej, ?e cz??? Bliskiego Wschodu ograniczony od pó?nocy przez Anatolii (Turcja) nowoczesny, na Wschodzie w du?ej mierze przez Mezopotamii (Irak) i na zachód przez Egipt. W pó?nej epoki br?zu i wczesnej epoki ?elaza (ok. 1500/00 pne), region zosta? szeroko znany jako Kanaan . Obejmuje wi?kszo?? terytorium wspó?czesnych pa?stw Syrii, Libanie, Jordanii, Izraela i Palestyny.

?ród?a: PRS Moorey, Idole Ludu: miniatury z gliny na staro?ytnym Bliskim Wschodzie, OUP 2003 r.; I. Cornelius, Wiele twarzy Bogini, AP Freiburg, 2004; J. Aruz, K. Benzel, J. Evans (red.) Beyond Babylon, Metropolitan Museum of Art, New York, 2009, s. 347-9; 'Ozdoby interakcji: Bi?uteria w pó?nej epoce br?zu "K. Benzel, w (J. Aruz, SB Graff, Y. . Rakic, EDS) Kultury w Kontakt, Metropolitan Museum of Art, New York, 2013, 258-67; SL Budin, obrazy kobieta i dziecko z epoki br?zu, CUP 2011; G. Szczypta, wota Hathor, Oxford 1993 , Ch. 1.3, 2.6.

Ilustracje
(W kolejno?ci malej?cej)

1. Z?oty wisiorek "reprezentuj?cy Chananejczyk bogini" Astarte "(t?oczony). Pó?nego br?zu. BM 130761 . Na zdj?ciu: © Powierniczej Muzeum Brytyjskiego.

2. Paul Cézanne, Wieczna Kobieco?? (olej na p?ótnie) ca. 1877. Na zdj?ciu: Cyfrowy obraz uprzejmo?ci Programu Otwarte tre?ci Getty.

3.Gold wisiorek z schematycznego przedstawienia nagich kobiet. Tell el-Ajjul, bi?uteria skarb 1299. Pó?nego br?zu. Izrael Departament Staro?ytno?ci i Muzeów 35,3842. Na zdj?ciu: przez K. Benzel, ozdoby (?ród?a, powy?ej) Fot. 1.

4. Maski fajans Hathor, miniaturowe kolumny i sistra z Serabit el-Khadim. Foto ESZ Archiwum, po G. Pinch, Hathor (?ród?o powy?ej) Pl. 29.

5. Ashmolean Museum 1924,499. Babilo?ski terakota formy wykonane tablica z nagiej kobiety stoj?cej na podium, z dnia ca. 1900-1750 pne. Na zdj?ciu: Via Moorey, Idole (?ród?o powy?ej) Pl. 7.

6. BM 1980,1214.2266 , z warsztatu garncarskiego, Tell ed-Duweir (Lachish) z dnia 1300/50 roku pne. Na zdj?ciu: © Powierniczej Muzeum Brytyjskiego.

7. UM 61-14-1655 , Penn Museum, od Bet Szemesz, Warstwa IV.

8. Ashmolean Museum AN1912.621 , placque 'Qudshu' z Gezer, Izraela, ca. 1300 pne.

9. Dwie tablice z terakoty z Ugarit. Po lewej: Muzeum Narodowe, Damaszek 7064, prawy: Luwr AO 18524. Na zdj?ciu: poprzez Benzel, Ozdoby (?ród?o powy?ej) Rys.. 10, 9.

10. Luwr AO 14716 . T?oczone z?otem tablica, 13 C BCE, Minet el Beida, port Ugarit w Syrii: "Kilka grobów w Ugarit, które przetrwa?y nienaruszone zrezygnowa?o bogaty skarb bi?uterii ten z?oty wisiorek, reprezentuj?cy nag? posta? wielkiej bogini. p?odno?ci, by? cz??ci? naszyjnik sk?adaj?cy si? z kilku cz??ci li?ci z?ota i paciorków z karneolu. " Na zdj?ciu: © 2004 RMN / Franck Raux.

http://judithweingarten.blogspot.it/2013/12/sex-play-in-ancient-canaan.html

http://judithweingarten.blogspot.it/2013/12/sex-play-in-ancient-canaan-part-ii.html

http://judithweingarten.blogspot.fr/2014/01/sex-play-in-ancient-canaan-part-iii.html
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2014, 17:48:50 wys³ane przez Kiara »
  • Kiara
  • Administrator
  • Ekspert
« Odpowiedz #5 : Marzec 28, 2014, 17:52:59 »

CZ??? II.

Zenobia: Empress of the East

Odkrywaj?c ?wiat Zenobia jest. Incredible Rise and Fall Miasta Palmyra
24 grudnia 2013
P?e? Gra w staro?ytnym Kanaanie (Cz??? II)

Je?li to nie jest mi?o??, powiedz mi, co to jest ....

Minet el-Beida, N.Syrian wybrze?e, c. 1300 pne. H. 7.3
Co jest przes?aniem tej nagiej kobiety na wisiorek z?oty (po lewej), na zdj?ciu w niektórych szczegó?ach z Hathor fryzurze, gruby naszyjnik i gospodarstwa d?ugich ?odygach kwiatów lotosu i ro?lin papirusy w ka?dej r?ce?

Ona nie jest pornograficzny.

Jest ma?o nawet erotyczne.

Przeciwnie, wydaje si? ona g??boko i dumnie vulvic.

Je?li to, co mówi, jej przes?anie jest zdwojone przez postaci gruszki kszta?t wisiorek, który przypomina tak wyra?nie, jak to mo?liwe kszta?t jej miejsc intymnych. Ledwie mo?na w?tpi?, co ona mówi ci o. W tym, ?e jest typowym kanaanejskich samic nagich. Czy zredukowane do absolutnego kobiet esencji twarzy, piersi, p?pka i szerokiego trójk?ta ?onowego (np. pierwszych dwóch sztuk w cz??ci I ) lub wyobra?aj?c ca?e cia?o, wszystkie panie prowadzi?, by tak rzec, z ich pudenda.

MI?O??, co jest we mnie?
MI?O??, oh, je?li to nie jest mi?o??

Jeszcze ma?y szczegó? sprawia, ?e jeste?my w trakcie przerwy: te p?yty troch? wydziurkowanych gwiazdkowy biegaj? wszystkie boki wisiorek. To tylko wskazówka, ?e scena nie jest do ko?ca z tego ?wiata.

Minet el-Beida, N.Syrian wybrze?u, 14-13 C BCE. H.8.4

Istniej? inne wskazówki, ?e te nagie kobiety s? bardziej ni? zwyk?ych ?miertelników. W przeciwie?stwie do pa? formowanych na glinianych p?ytek (cz??? I), te na zdj?ciu na z?ote wisiorki cz?sto maj? jeden lub inn? sugesti? nadprzyrodzonego - tego, czy oni sami maj? by? boginie. Na przyk?ad, pani klejnotami (z lewej) nosi nad jej Hathor fryzur? dodatkowe nakrycie g?owy sk?adaj?ce si? z rogami - pewny znak bosko?ci. Zamiast posiadania lotosy, które rosn? wzd?u? jej boków, ona chwyta dwa barany przez nogach tak, ?e wisz? do góry nogami na obu jej stronach, w dobrze znanym symetrycznej pozie tzw Mistrzyni zwierz?t .

W tej roli, ona ma m?ski odpowiednik, Master of Animals, znan? posta? w staro?ytnym Bliskim Wschodzie - ju? pojawiaj?cych si? w Mezopotamii i Egipcie od co najmniej 4. tysi?clecia roku. Jednak Pani Zwierz?t nie bardzo si? do pó?nego osprz?tu drugiego tysi?clecia ... a nawet potem ledwo si? splash poza obszarem Morza Egejskiego, daleko na pó?nocy. Tam jest pokazane
Agat minojska-myke?skiej ca klejnot. 1370

bare-?uszcz w starym dobrym stylu minojskiej (z prawej), ale zawsze zakryte od pasa w dó?. Tak wi?c, cho? mo?e Kananejczycy zapo?yczyli obraz i jej u?o?enia, nie sk?pi? na pe?n? nago??. Tradycyjnie, jak Pan i Pani Zwierz?t wy?wietli? swoje uprawnienia przez podnosz?ce par dzikimi zwierz?tami, które mog? by? wizualne Opis uprawnie?, które utrzymuj? porz?dek w dzikim, dzikim ?wiecie - i, co za tym idzie, symbol religijny lub królewski panowanie nad si?ami natury.

Chananejczyk Pani ma jakie? siostry.

Uluburun wrak, ca. 1318 pne. H 9.1
Ta dziewczyna za?adowany z?oty bi?uterii znaleziono w wraku Uruburun nie daleko w morze z Kas wybrze?y Turcji niedaleko Rodos. Wisiorek zosta? schowany z innymi skarbami z?ota w rufie statku, prawdopodobnie by? stosowane jako kruszcu (przyci?ty lub przetopione) w razie potrzeby w trakcie podró?y.

Jej w?osy splecione w d?ugie pasma i zwie?czona wysokim cylindrycznej koronie, innym prawdopodobnym znakiem bosko?ci. Nosi naszyjnik wielu nici, mnóstwo bransoletek i obr?czki. Ona te? jest Pani Zwierz?t, trzymaj?c w ka?dej r?ce pionow? rogaty gazela.

Je?li jeden boski znak jest dobry, dwa musz? by? lepsze i podwoi? jeszcze raz jeszcze lepiej.

Po co ryzykowa??

Podwójne, podwójne trudu i k?opotów
Ogie? pali?, a kot?em b?belkowa

Minet el-Beida, Syria, 1450-1365 pne. H.5.5

Wi?c tutaj jest nago bejeweled kobieta z Hathor fryzurze (podobno, fryzury s? wymienne), który wyci?gn?? wszystkie przystanki Divinity:

1. Nosi ma?? cylindryczn? koron? (boski znak);

2. Ona trzyma pionowo gazele w d?oniach (Mistress of Animals);

3. Ona stoi na lwa (pozycja ogranicza si? do niebia?skich bóstw);

4. Splecione w??e wy?aniaj? si? zza jej talii (piekielne?);

5. T?o jest wype?nione z wyt?aczanych kropek wskazuje na rozgwie?d?one niebo.

To niemo?liwe, aby nie zastanawia? si?, kim ona jest.

-Zespó?

Anat, Astarte, Aszery i Athirat to "A" boginie znane z tekstów napisanych w Ugarit, które najcz??ciej termin do 13 C pne. Pi?karze-team s? zatem g?ównymi kandydatami do zidentyfikowane jako te nagich kobiet przedstawionych w (lub, o to chodzi, nie) boskich atrybutów. Mimo to, by?o wiele innych bogi? gadding o Kanaan w czasie: niektóre znamy nazwy, takie jak Shapsh, Kotharat, Pidray i wiele córek wielkiego boga Baal / El, a tak?e takich gromad ?e?skich bóstw jak siedmiu boginie zaanga?owane w ci??y i porodu. Jeszcze inne cenionych seksowne boginie pozostanie (do nas) bezimienny:

Dwie ?ony s? ?ony El,
    ?ony EL, i na wieki.
    Pochyli?: ich usta poca?owa?.
    O, jak s?odko by?o ich usta,
    s?odka jak granaty;
    od ca?owania przysz?a koncepcja,
    od nich, impregnacja ....
    Obaj przykucn??
    i urodzi?a Shahar [gwiazd? porann?] [i Shalem gwiazda wieczoru]. *

Problem w skrócie jest to, ?e jest to trudne, je?li nie niemo?liwe, aby rozwa?y? wisiorki jako przedstawienie spójnego obrazu jednym konkretnym bogini - Problem rozwi?zany niedawno przez Kim Benzel Wydzia?u Sztuki Staro?ytnego Bliskiego Wschodu w Metropolitan Museum z art. ** Jak wyja?nia, w zale?no?ci od tego jak patrzysz na A-Team, mo?e poczu? si? jak dobre dopasowanie tu i tam ... ale, to, ?e na ogó? nie ma.

Uczeni nazywali te nagie samice plakiety i wisiory po kananejskiej bogini Astarte , który by? zwi?zany g?ównie z seksualno?ci? i wojny - i, nieco pó?niej, z p?odno?ci zosta? zmieszany lub po??czony z 'A' Aszery. Astarte cz?sto prezentowana jest nagi i na koniach i na sobie egipsk? ptaków Atef koron?, wi?c to musi by? ze wzgl?du na jej nago?? (zamiast koni i jej tej niebezpiecznej broni lub korony), który ??czy j? z naszych nagich kobiet. To nie wystarczy, aby j? zidentyfikowa? na wisiorki i tablice bo te nagie kobiety nigdy nie wy?wietla inny atrybutów Astarte jest. Jedna bogini dó?.

Anat jest kolejnym Chananejczyk bogini zwi?zana z przemocy, wojny i polowa?, ale ona jest równie? znany ze swej urody. Jak Astarte, ona jest cz?sto postrzegany z broni, takich jak osie i klubów (zbrojne boginie by?y powszechne w staro?ytnym Bliskim Wschodzie) i / lub noszenie Atef koron?. Kobieta dzia?aj?c jako cz?owiek (preeminently "zwyci?ski" Warrior) nie wydaje mi si? naprawd? dobry kandydat na nagich kobiecych zdj??. Drugi-bogini dó?.

Obraz Aszery pozostaje tajemnic?. Po odkryciu trzech tekstów do czytania "Panu ... i jego Aszery" w 8. wieku izraelskiej stacji handlu Kuntillet Arjud na pustyni Synaj, i znowu na Khirbet el-Kom w pobli?u Hebronu (Judy) prawdziwy boom Aszery, je?li nie sza? zacz?? si? "przywróci?" boskiej kobiety w judaizmie. Niestety, obecny dowody nie pozwala zdecydowa?, czy Izraelita Aszery jest bogini?, a mo?e ma??onka Jahwe, czy kultowy symbol w formie stylizowanego drzewa. To nie jest argument, ?e mam zamiar dosta? si? do (nawet gdybym mia? wiedz?), ale po prostu ostrzec przed wszelkimi roszczeniami, aby mie? pewno??, ?e to czy tamto zdj?cie pokazuje nam Aszery: obiekty Aszery mno?y si? jak grzyby po deszczu, wi?c uwa?aj - istnieje wiele truj?cych nich. ***. Jej Chananejczyk odpowiednik z Ugarit jest ostatnim z A-Team, Athirat, "Great One", szef bogini ludny ugaryckim panteonu. Athirat jest twórc? i "matk? bogów", z 70 synów, by? mo?e (a mo?e nie) ojcem przez El. Jedynym problemem jest to, ?e jest starszy bogini i prawdopodobnie nie dojrza?y, m?ody, m?odzie?y, je?li nie wida? zdj?? na tablicach i wisiorki. Je?li Aszery i Athirat s? jednym i tym samym, mo?na by pomy?le?, ?e b?dzie co najmniej jeden obraz Aszery z jej imieniem. Ale nie, nie ma. Która prowadzi nas do zagadki: identyfikacja wizualna Aszery mog? by? wykonane tylko wtedy, gdy jest ona uto?samiana z innym nieuchwytny bosko?ci zwanym Qedeshet. Tak, z A-Team Wyeliminowany, to jest czas dla Q-pytanie do krokiem naprzód.

Hop, przej?? i skoczy? 2014

Niestety, Bo?e Narodzenie jest na nas i ja zabrak?o czasu. Tak, musz? od?o?y? Q-pytanie i Kim Benzel zaproponowa? rozwi?zanie to?samo?ci nagich kobiet na p?ytkach i wisiorki, a? trzeciego postu. Przy odrobinie szcz??cia, cz??? III pojawi si? na samym pocz?tku 2014 roku.

Tak wi?c, wraz z ca?? A-Team, ?ycz? wszystkie "Happy Holidays" i mam nadziej?, do zobaczenia ponownie na moim blogu na pocz?tku przysz?ego roku.

MI?O??, oh, je?li to nie jest mi?o??

(Cz??? III: kliknij tutaj )

* N. Wyatt, teksty religijne z Ugarit, Sheffield 1998 [KTU 1.23 V 50].

** K. Benzel, "Ozdoby interakcja: Bi?uteria w pó?nej epoce br?zu", W (. J. Aruz, SB Przeszczep, Y. Rakic, EDS) Kultury w kontakt z Mezopotamii do Morza ?ródziemnego w drugim tysi?cleciu, MMA, Nowy Jork (2013), 258-267.

*** R. Kletter, Judei Filar-Figurki i Archeologia Aszery, Oxford (1996) 77.

?ród?a: Te stosowane w cz??ci I, a tak?e Othmar Keel, Christoph Uehlinger, bogowie, boginie i obrazy Boga w staro?ytnym Izraelu, Continuum, 1998; J. Kien, Przywrócenie Boskiego Kobieta w judaizmie, Universal Publishers, 2000. Jennifer Hudson Je?li to nie jest mi?o?? piosenki.

Ilustracje:

Najlepiej lewej: z?oty wisiorek z nagich kobiet, Minet el-Beida, kan. 1300 pne. Muzeum Narodowe, Aleppo, M 10450 (poprzez Benzel, uwaga ** powy?ej, ryc. 3).

Lewo 2: Z?ota zawieszka z nagiej bogini, Minet el-Beida, kan. 14-13-C BCE, Luwr, AO 14,717 (przez Korneliusza, Wiele twarzy Bogini, pl. 5,27). NB: kolorowe mog? by? przegl?dane na KacMac Syria przewodnik stronie internetowej, ale jako?? nie by?a wystarczaj?co dobra dla reprodukcji.

Prawy: Agat amygdaloid grawerowane klejnot mówi si? od Myken. L. 3.0, W. 1.7 cm. Ashmolean Museum, Oxford, CMS VI 315 (Zdj?cie dzi?ki uprzejmo?ci Arachne ).

Lewy 3: Z?ota zawieszka z nagich kobiet, Uluburun wraku. Datowanie dendrologiczne 1318 p / m 2 (odniesienia w Cornelius, Wiele twarzy Bogini, Kat. 5,29). Bodrum Muzeum Archeologii Podwodnej, KW 703 (Fotografia przez Beyond Babylon [Cz??? I] Kat. 213).

Z lewej na dole: Z?ota zawieszka z nagich kobiet, Minet el-Beida, 1415-1365 pne. Luwr, AO 14,714 (poprzez Benzel, uwaga ** powy?ej, ryc. 4).
w 17:53
Wy?lij poczt? e- Etykiety: Udost?pnij na Twitterze Udost?pnij na Facebooku Udost?pnij na Pinterest
Etykiety: Anat , Aszery , Astarte , Athirat , Baal , Canaan , boginie kananejskie , El , Hathor Fryzura , Kim Benzel , Mistress of Animals , nagich kobiet z?ote wisiorki , nagich kobiet tablice z terakoty , trójk?t ?onowy , Jahwe

http://judithweingarten.blogspot.it/2013/12/sex-play-in-ancient-canaan-part-ii.html

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://judithweingarten.blogspot.com/2013/12/sex-play-in-ancient-canaan-part-ii.html&prev=/search%3Fq%3Dhttp://judithweingarten.blogspot.it/2013/12/sex-play-in-ancient-canaan-part-ii.html%26biw%3D1343%26bih%3D540
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2014, 18:02:25 wys³ane przez Kiara »
  • Kiara
  • Administrator
  • Ekspert
« Odpowiedz #6 : Marzec 28, 2014, 18:07:53 »

CZ??? III.

06 stycznia 2014
P?e? Gra w staro?ytnym Kanaanie (cz??? III)
(Cz??? I, kliknij tutaj , Cz??? II, kliknij tutaj )

Zbieranie i interpretacja boginie-matki to tylko nieszkodliwe wylot seksualnych impulsów starych m??czyzn.

Minet el-Beida (Ugarit) wybrze?u syryjskim, 14/13th BCE. H. 9.2 cm
Tak mówi? wielki archeolog Gordon Childe krótko przed skoczy? do jego ?mierci od Leap Govett w Blue Mountains w Australii. Oczywi?cie, jego wgl?d w m?skiej pasji do staro?ytnych bogi? nie mia? nic wspólnego z jego samobójstwie - ale wci??, wiedzia?, ?e jego czas ucieka ....

Chod?, ?eglarz

Przyznaj?, ?e jest to ?atwe do wyczarowa? lubie?nych fantazji lub dwa o tym zmys?owym naga pani (z lewej) odkrytego w Minet el-Beida, portu Ugarit.

Och kochanie, och kochanie
    Masz mnie Reelin "
    Masz mnie ko?ysz?c si? do melodii
    Jestem w domu na gor?co
    Chod?, marynarza.

Jej d?ugie loki fryzura z Hathor spada niemal do jej dojrzewania piersi, szeroki trójk?ta ?onowego i zaokr?glonych udach zrobi? intryguj?cy obraz kobieco?ci. Mo?e d?ugich ?odygach kwiatów trzyma?a w r?ce wskazywa?y na jej niebia?skim zapachu. I stoj?cych na Pó?ksi??yc, ?e unosi si? nad niektórych gwiazd mo?e obiecali otherworldly do?wiadczenie.

Tak wiele dla wyobra?ni.

Teraz, z powrotem na ziemi?. Ona jest w rzeczywisto?ci, Q-bogini, Qedeshet?

P: Telefon ed-Duweir, 1300-1050 pne. H. 8.5. R: Akko, br?zu wisiorek. ca.1300 BCE. H. 8.3

Q-bogini

Wi?c kto, tak naprawd?, jest Qedeshet?

Nazywa?a QDS (-t) oznacza po prostu "?wi?ty". Jako taka, mo?e by? do??czony do prawie ka?dej bogini, w tym ca?ej A-Team: Anat, Astarte, Aszery i Athirat. Pytanie brzmi: czy istnieje niezale?na bogini o imieniu Qedeshet w ogóle? Ona nie jest znany z dowolnego Chananejczyka lub tekstów ugaryckich lub napisów. Przeciwnie, ona pojawia si? tylko w nazwie bogini w Egipcie. Nie, ona jest zaszczycony z takimi tytu?ami jak "typowe Bo?ej w niebie" i "Pani wszystkich bogów" - które nie s? specyficzne dla niej, ale równie dobrze mo?e mie? zastosowanie do ka?dej bogini w Egipcie.

, Co wydaje si?, ?e sta?o si? to. Od pó?nego br?zu (ok. 1600 rpne) w przód, Kanaan by? pod egipskiej regu?y.
Deir el-Medina (Teby) 19th Dyn. Qedesh z Min & Reshep

Bogowie i boginie z wojska przeniós? si? tam iz powrotem w obu kierunkach. Kananejczycy byli zazdro?ni (to sobie wyobrazi?) pot?gi egipskich bóstw i swobodnie po?yczy? ich atrybuty - w naszym przypadku, wszystkie te loki Hathor i Lily-kwiaty lotosu. W zamian, bogowie kananejskie wyjazd do Egiptu na grzbietach ?o?nierzy, je?ców i niewolników. Gdy tam zainstalowane, niektóre sta?y si? bardzo popularne w?ród rodowitych Egipcjan, jak równie? i zosta?y zintegrowane z ciekawych lokalnych bóstw (jak prawo, kanaa?skim nagiej bogini z egipskiej minut na jej lewej stronie). Tak wi?c, gdy widzimy obraz go?ym bogini w Egipcie wpisanego ze s?owami takimi jak Qedeshet, pani nieba, wielkiej magii, kochank? gwiazd, zastanawiamy si?, czy arty?ci ilustruj?cy Chananejczyk Q-lady, lub ogólny Chananejczyka naga bogini, które zosta?y przej?te i rozwini?te w samym Egipcie. Innymi s?owy, gdy Egipcjanie zapo?yczyli naga-kobieta, oni myl? "?wi?ty" dla jej w?asnego imienia? W takim przypadku, bogini mo?e zostali ochrzczeni w Egipcie, a nie w jej pierwotnym Kananejczyków domu.

Nago??

Minet el-Beida (Ugarit), Syrii wybrze?e. 14/13th C BCE.
Tymczasem w Kanaanie, widzieli?my znaczn? ró?norodno?? w wygl?dzie nagich kobiet czy na z?ote wisiorki lub glinianych p?ytek. Jak ona jest na zdj?ciu ró?ni si? ogromnie. Jak mówi Kim Benzel, "to jest sprawiedliwe, by stwierdzi?, ?e jedynym wspólnym mianownikiem tych obiektów jest ich nacisk na nago??." *

Na ryzyko jest wulgarna, pójd? dalej: gdy nago?? jest oczywi?cie wa?na, trójk?t ?onowy jest absolutnie niezb?dne. Pudendum jest prawie zawsze nieuchronnie stanowczy, nie tylko zbyt du?e, ale cz?sto zdobione z w?osów kropek, a czasami nawet w szczelin?. Niewiele lub nic nie jest pozostawione wyobra?ni.

Mo?e trudno by? bardziej wyra?ne.

Pier?cienie na palcach, dzwonki na palcach

Tel. Batash, Palestyna. 14th C BCE. H. 13.

Zapomnij na chwil? wszystko mia?o p?odno?ci i bogi?-matek. Pami?taj, co powiedzia? wcze?niej ( cz??? I ): Cho? nie by?o mnóstwo bogi?, by?o jeszcze wi?cej kobiet ni? boginie.

Co zrobi?, je?li kobieta jest po prostu naga kobieta? W tym przypadku jest ona kobiet?, która wyra?nie okre?la si? wizualnie w intymnych + piersi + znacz?c? twarz + (w wi?kszo?ci przypadków) bi?uteria. Bi?uteria jest cz?sto obfite, albo na zdj?ciu, jak naszyjniki i / lub bransolety, naramienniki i obr?czki noszone przez kobiety (jak bransoletki i obr?czki na tablicy, w lewo) lub jest on zarówno na zdj?ciu, a zwi?zanych z samego obiektu, jak to, gdy zawieszka ze z?ota. Innymi s?owy, obraz posiada - by? mo?e nawet promuje - konkretny pomys? kobiety.

Oczywi?cie, mo?na odnosi? si? pudendum i piersi do idei p?odno?ci, ale to trzeba wyja?ni? wybitnych twarz i ca?? bi?uteri?, z których ?aden nie ma ?adnego bezpo?redniego wp?ywu na p?odno??. Ale co, je?li idea obrazu jest wyrazem kobiecego po??dania seksualnego? To jest to, co Kim Benzel twierdzi w orze?wiaj?cym nowego podej?cia do nagich kobiet wisiorki i plakiety. * Jak mówi, "W po??czeniu (podkre?lenie moje), funkcje te wydaj? si? o wiele lepiej nadaje si? do czytania kobiecego erotyzmu ni? ... interpretacji p?odno?ci w spokoju. "

Seks w Raw?

Tel. Harasim, Palestyna, LB II. H. 7.7.
Pozb?d?my protestanckiej pruderii raz na zawsze. Ludzie w staro?ytnym Bliskim Wschodzie by?y znacznie bardziej komfortowo z ide? seksualno?ci jawn? ni? tych z nas, wci?? utrzymuj?ce si? w hellenistycznych i tradycji judeochrze?cija?skiej dzi?. Czysto?? i dziewictwo najwyra?niej nie mia? dla nich szczególne znaczenie, a kobiety nie by?y u?ywane, aby ukry? swoje najg??bsze impuls seksualny. Wr?cz przeciwnie, seksualno?? mia?a jednoznacznie pozytywn? konotacj?. Allure seksualn? (kuzbu w akadyjskim) zosta?a wzmocniona przez bi?uterii i kosmetyków do twarzy, jak równie? poprzez nago??, i specyficznie zwi?zane z seksualno?ci? - a nie p?odno?ci. Jak Benzel to uj??,

t jest nagi, klejnotami i upi?kszone cia?a, które reprezentuje fizyczn? manifestacj? erotyzmu i atrakcyjno?ci seksualnej, cech i w?a?ciwo?ci odpowiedniki w staro?ytnego Bliskiego Wschodu z witalno?ci, energii i dobrego samopoczucia, a nie z nieprzyzwoito?ci i wulgarno?ci. *

Tel el-Ajjul, Palestyna, 1600-1500 pne. H. 8.0
Benzel zatem rozumie funkcj? wisiorki i p?ytek jak urok fizycznej ekspresji seksualnej lub kuzbu. Nie oznacza to oczywi?cie, zaprzeczy? inne interpretacje ?winka-podk?ad. Zawieszka mo?e równie? odnosi? si? do mitu, bogini, akt kultu lub wotum, oprócz bycia erotyczne element osobistej ozdoby. Z?ote wisiorki mia?y by? noszone na ciele, jak bi?uteria, aby przyci?gn?? wzrok i zwróci? uwag? na ciele noszenia. Zu?yte powierzchnie p?ytek glinianych ?wiadcz? o rozleg?ej manipulacji w niektórych zwi?zanych z tym czynno?ci. Ale, czy szlachetnych wisiorek lub tanie p?ytki, "podstawowym i najbardziej spójny obraz i interakcji mi?dzy obiektu wydaje si? by? jednym, który odnosi si? do elementarnych aspektów erotyzmu i seksualno?ci." Naga kobieta reprezentowane w ten sposób idea? kobiecej seksualno?ci. "Wierz?," Benzel stwierdza, "te ozdoby reprezentowane osobowe, prywatne, i bardzo animowane przejawów urokowi seksualnej lub kuzbu - Obrazy, ?e styczno?? ... pot??nie z poszczególnych organów s? ozdobione".

Je?li jest w porz?dku, wisiorki i tablice by?y ostatecznie zdj?? o sobie: w sensie, wykonuj? seksualno?ci. W ten sposób na pewno obdarzony ich nosz?cych z podobnym erotyzmu i powabu seksualnego.

Teraz jestem lovin 'i czuje si? dobrze
    Pozwalamy naszym lovin 'zabierze nas daleko
    Och kochanie, och kochanie.

* K. Benzel, "Ozdoby interakcja: Bi?uteria w pó?nej epoce br?zu", w (. J. Aruz, SB przeszczepu, Y. Rakic, EDS) Hodowle w kontakt z Mezopotamii do Morza ?ródziemnego w drugim tysi?cleciu, MMA, New York (2013), 258-267.

?ród?o: W uzupe?nieniu do wymienionych w cz??ci I i II, Chaka Khan - Be Bop Medley, teksty 'Chod?, marynarz "poprzez piosenki

Ilustracje

Górny lewy: Luwr AO 14716 . T?oczone z?otem tablica, 13 C BCE, Minet el Beida, port Ugarit w Syrii: "Kilka grobów w Ugarit, które przetrwa?y nienaruszone zrezygnowa?o bogaty skarb bi?uterii ten z?oty wisiorek, reprezentuj?cy nag? posta? wielkiej bogini. p?odno?ci, by? cz??ci? naszyjnik sk?adaj?cy si? z kilku cz??ci li?ci z?ota i paciorków z karneolu. " Na zdj?ciu: © 2004 RMN / Franck Raux.

Centrum: (po lewej) BM 1980,1214.2266 . Terakota tablica z warsztatu garncarskiego, Tell ed-Duweir (Lachish) z dnia 1300/50 roku pne. (Z prawej) Br?zowy aplikacja tablica w formie odlewu z Akko grób B3, ca. 1300 (skradzione). Rysunki po Keel, Uehlinger, bogów, bogi? i obrazy Boga w staro?ytnym Izraelu, Continuum, 1998, ryc. 69, 70.

Po prawej: BM EA 191 , górny rejestr wapiennej steli z szefem rzemie?lnika Qeh. Naga bogini zidentyfikowany jako 'Ke (d) eshet, pani nieba "otoczona falliczny egipskiego boga Min i syro-palesty?skiego bóg Reshep. Deir el-Medina (Dynasty 19). Foto © Powierniczej Muzeum Brytyjskiego.

Dolna lewa 1: z?oty wisiorek z nagiej bogini, Minet el-Beida (port z Ugarit), c. 14-13-C BCE, Luwr. Na zdj?ciu: © AK ( Insecula ).

Dolna lewa 2: Instytut Archeologii, Uniwersytet Hebrajski, Jerozolima. Terakota tablica z Tel Batash (Timna pó?nocnym), 14 wieku. Na zdj?ciu: Izrael Zabytków , IAA 2001-2232 (© Muzeum Izraela w Jerozolimie, 1995 - 2014).

Dolna lewa 3: Muzeum Hashephela, Kfar Menachem. Terakota tablica z Tel Harasim (ko?o Bet Szemesz), LB II. Zdj?cie cf:. Cornelius, Wiele twarzy bogini, Fryburg, 2004, Kat. 5-24.

Dolna Left 4: Ashmolean Museum (liczba nie jest znana). Z?oty wisiorek z Tel el-Ajjul, 1600-1500 pne. Na zdj?ciu: Eva, Mutter alles Lebendigen, Bibel und Orient Museum, Fribourg (przez Doris Wilk: Das andere Aegypten-Buch ).
w 17:29
Wy?lij poczt? e- Etykiety: Udost?pnij na Twitterze Udost?pnij na Facebooku Udost?pnij na Pinterest
Etykiety: Anat , Aszery , Astarte , Athirat , boginie kananejskie , Chananejczyk bi?uteria , Kanaanu , Kim Benzel , nagich kobiet z?ote wisiorki , nagich kobiet tablice z terakoty , trójk?t ?onowy , Qedeshet

http://judithweingarten.blogspot.fr/2014/01/sex-play-in-ancient-canaan-part-iii.html

Dawne tradycje seksualne w ?rod ?ydów.

http://3obieg.pl/starozytne-korzenie-judaizmu
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2015, 15:16:57 wys³ane przez Kiara »
  • Kiara
  • Administrator
  • Ekspert
« Odpowiedz #7 : Styczeñ 23, 2016, 15:48:13 »

To prawda..... taki seks roz?adowuje nas z energii ?ycia.... gdzie ona idzie?Co¶?

SEKS... ekscytuj?cy temat......

Wiedzie? powinni?my ?e seks dla samej tylko przyjemno?ci doznawania orgazmu oga?aca nas totalnie z energii! Komu ona jest potrzebna, gdzie i jak jest przejmowana... to inna sprawa.

MY tracimy swoj? MOC.. sprawcz?, dzia?ania nasze s? nie efektywne, albo efektywne tylko cz??ciowo, ta przeolbrzymia energia powinna by? skumulowana w nas gdy nie mamy partnera , który jest naszym ukochanym... a my jego ukochan?. MI?O?? i to ta bezwarunkowa , daje nam gwarancje uzyskiwania coraz wi?kszej mocy osobistej , a orgazm zamienia si? we wspóln? ekstaz?.

Seks bez mi?o?ci niszczy pole energetyczne cz?owieka

https://www.youtube.com/watch?v=DlPa76wznvg&feature=share

M.
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 23, 2016, 15:50:12 wys³ane przez Kiara »
  • Kiara
  • Administrator
  • Ekspert
« Odpowiedz #8 : Styczeñ 23, 2016, 15:58:30 »

Energia seksualna...... to najwy?szy potencja? energetyczny III wymiaru, syntetyczna inteligencja jej nie tworzy , bo jest ten akt zwi?zany z posiadaniem uczu?. Ale dzi?ki przejmowaniu tej energii mo?e dokonywa? podro?y w czasie... czyli przenosi? swój program ?ycia w inny wymiar.

Od dawna jest mo?liwe przejmowanie naszej energii, kumulowanie jej i po?ytkowanie na ro?ne cele, dlatego tak bardzo jeste?my prowokowani do skupiania swojej uwagi na seksie i bezmy?lnym ogo?acaniu si? ze swojej mocy, któr? mo?emy sami dla siebie spo?ytkowa?.
Jednak najbardziej obrzydliwe s? akty seksualne z dzie?mi, zabijanie ludzi podczas orgazmu, bo wówczas uzyskuje si? najwy?szy potencja? energii i najwi?ksz? jego moc.
Takie rytualne praktyki stosuje si? nie tylko w KK,ale w wielu ukrytych grupach.

Kiara.

PODRÓ?E W CZASIE JU? TRWAJ?!
27 Marzec 2010

Forum teorii niezwyk?ych

W pó?nocnej cz??ci wyspy Long Island (Nowy Jork) w Montauk znajduje si? wojskowa Baza Lotnicza/Camp Hero. Tam w?a?nie naukowcy prowadz? tajne badania, wykorzystuj?c nie tylko najnowsze osi?gni?cia oficjalnej nauki, ale tak?e odkrycia dokonane przez badaczy zajmuj?cych si? kontrowersyjnymi teoriami.

W tamtejszych laboratoriach nikt nie wzrusza ramionami, s?ysz?c o pomys?ach Nikoli Tesli czy Wilhelma Reicha, twórcy teorii orgonu. Nikt nie puka si? w czo?o, rozprawiaj?c o radionice (zwanej magi? III tysi?clecia) czy tzw. Eksperymencie Filadelfijskim, zainspirowanym odsuni?tymi na bok przez oficjaln? nauk? teoriami Einsteina. Przypominam, ?e w tym eksperymencie z 1942 roku chodzi?o o stworzenie energetycznej os?ony okr?tu wojennego, która sprawi?aby, ?e statek sta?by si? niewidzialny dla wroga. W efekcie okr?t znikn?? naprawd? i przemie?ci? si? o 400 kilometrów. A gdy wróci?, cz??? za?ogi postrada?a zmys?y. Oczywi?cie, ca?? spraw? utajniono i tylko dzi?ki niepokornym poszukiwaczom prawdy uda?o si? poinformowa? opini? publiczn?, ?e co? takiego mia?o miejsce.
W Montauk zawsze przodowano w dziwnych eksperymentach – to tam np. w latach 60. XX wieku stworzono projekt wysy?ania fal elektromagnetycznych, które mia?y wp?ywa? na umys?y niczego niepodejrzewaj?cych ludzi z miasteczek Long Island – tzw. Projekt Montauk, zaniechany w 1983 roku na skutek fali protestów. Ostatnio z bazy w Montauk dochodz? wie?ci, ?e eksperymentuje si? tam z czasem, a dok?adnie – z przenoszeniem poprzez czas i przestrze? ?ywych ludzi z podr?cznym sprz?tem, np. broni? czy aparatur? naukow?.
Czy to w ogóle mo?liwe?

Czarna dziura w mózgu
Zaginieni w kosmosie
Chodz? s?uchy, ?e w niektórych tajnych – wcale nie rz?dowych – laboratoriach prowadzi si? eksperymenty z astralnymi podró?ami w czasie i przestrzeni. Wysy?a si? pono? cia?o astralne cz?owieka na Ksi??yc lub jeszcze dalej, na Marsa. Podobno wiele z cia? nie wraca, a na Ziemi pozostaj? pogr??one w „?pi?czce” fizyczne cia?a.

S? dwie teorie dotycz?ce podró?y w czasie. Jedna z nich zaprz?ga do dzia?ania tzw. czarne dziury, kosmiczne obiekty, w okolicy których grawitacja ro?nie do niesko?czono?ci, a czas spada do zera – ale ten pomys? pozostawmy fizykom teoretykom, jako ?e na Ziemi ten sposób jest nie do zrealizowania.
Druga metoda polega na wykorzystaniu pot?gi ludzkiego mózgu. Jak wiadomo, cz?owiek wykorzystuje od 2 do 12% potencja?u mózgu (te 12% ma do dyspozycji geniusz, przeci?tny inteligent mo?e si? pocieszy? 4-6%). Wiemy te?, ?e mózg podzielony jest na obszary zawiaduj?ce konkretnymi dzia?aniami. Jest obszar odpowiedzialny za mow?, za zapami?tywanie, za kojarzenie, za emocje itp. Dra?nienie za pomoc? pr?du odpowiednich obszarów wywo?uje okre?lone reakcje.
Ale kto by przypuszcza?, ?e s? pewne obszary mózgu, których maksymalne pobudzenie mo?e doprowadzi? do wyzwolenia si? ogromnych energii!
Nie od dzi? wiadomo, ?e niezwyk?e wr?cz ilo?ci energii powstaj? podczas aktu seksualnego. Wiedzieli o tym ju? staro?ytni wschodni m?drcy. W Montauk podobno zaprz?gni?to t? energi? do podró?y w czasie.
Na czym to polega?

Temporalne szczytowanie
Przeb?ysk z poprzedniego wcielenia
By? mo?e dla wielu z Was zamieszczony obok tekst wygl?da jak scenariusz kiepskiego filmu science fiction, ale podczas moich wieloletnich docieka? na tematy pokrewne spotka?em si? z pewnym niezwyk?ym zdarzeniem. Dzia?o si? to w roku 1983. Pewien 29-letni warszawiak, cz?sto uprawiaj?cy medytacj? transcedentaln?, w trakcie niezwykle udanego aktu seksualnego z kobiet? niespodziewanie dla siebie samego nagle znalaz? si? – cia?em i duchem – na jakim? wysokim pi?trze wie?owca w… Chicago. Nag?y skurcz przera?enia spowodowa?, ?e w u?amku sekundy wróci? do swego mieszkania, ale wcale nie w to samo miejsce, z którego si? przeniós?. Potwierdzi?a to wszystko jego partnerka, mówi?c ?e nie ma poj?cia, dlaczego Tadzio nagle znikn?? w tak interesuj?cym momencie.
Tadeusz, pragn?c wyja?ni? zagadk?, podda? si? regresingowi. Okaza?o si?, ?e w poprzednim ?yciu mieszka? w Chicago. Najwyra?niej wstrz??ni?ta niezwyk?ymi doznaniami seksualnymi pod?wiadomo?? przerzuci?a go do miejsca zamieszkania jego poprzedniego wcielenia. Niestety, nie by?o jak sprawdzi?, czy nie przerzuci?a go tak?e w czasie…

Otó? najwi?cej energii wyzwala si?, gdy orgazm nast?puje jednocze?nie u kobiety i m??czyzny. M?ski orgazm jest to?samy z przekazaniem kobiecie nasienia. W momencie zap?odnienia jajeczka przez plemnik wyzwala si? – jak twierdz? badacze z Montauk – energia naruszaj?ca struktur? czasu. Plemnik otrzymuje jej pot??ny ?adunek, pozwalaj?cy mu nie tylko na przetrwanie, ale i na sterowanie procesem rozwoju zarodka wraz z pokonywaniem przez niego bariery czasu – dzi?ki czemu nowa ludzka istota mo?e nie tylko trwa? w czasie, ale i podró?owa? w nim ku przysz?o?ci. Mówi?c pro?ciej – zmienia? si?, dojrzewa?, dorasta?…
Psycholodzy z Montauk zauwa?yli, ?e eksplozja tej energii nast?puje nie tylko w trakcie stosunku, ale tak?e w momencie np. samogwa?tu, jednak wówczas rozprasza si? ona nie powoduj?c ?adnych fizycznych efektów. Obecnie radionicy potrafi? wychwytywa? t? energi? i magazynowa? j?… na dysku twardym komputera.

Ludzko?? nie zginie
W Montauk grupa ochotników poddawana jest niesamowitym eksperymentom. Najpierw si? ich hipnotyzuje, by „zaprogramowa?” ich my?li na jaki? moment w przesz?ej lub przysz?ej historii ludzko?ci. Potem, za pomoc? dra?nienia odpowiednich partii mózgu, wywo?uje si? u nich orgazm. W tym samym momencie niejako „zasila si?” ich tak? sam? energi?, wcze?niej zmagazynowan?, i… przenosi si? ich w czasie i przestrzeni do zaplanowanego miejsca – i to nie jako cia?o astralne, ale cz?owieka z krwi i ko?ci. Kiedy pobrana energia wyczerpie si? w temporalnym podró?niku, wraca on automatycznie w miejsce i czas, z którego wyruszy?.
Z opisów do?wiadcze? w Montauk dowiadujemy si?, ?e ciekawscy uczeni wysy?ali ochotników w do?? odleg?? przysz?o??, by sprawdzali m.in. poziom technicznego zaawansowania naszych potomków. Podobno Ziemia jest nietkni?ta, co ka?de nam mie? nadziej?, ?e katastroficzne przepowiednie zniszczenia cywilizacji przez meteoryt w 2019 roku nie spe?ni? si?…

Kazimierz Bzowski

https://paranormalpl.wordpress.com/2010/03/27/podroze-w-czasie-juz-trwaja/
  • Kiara
  • Administrator
  • Ekspert
« Odpowiedz #9 : Styczeñ 23, 2016, 16:03:02 »

Skoro Wszech?wiat jest holograficzny... czytaj energetyczny..... ?eby po nim si? porusza? potrzebna jest TYLKO ENERGIA.

?ród?o: dreamstime.com

Dla wi?kszo?ci ludzi sformu?owanie "?wiaty równoleg?e" to zupe?na abstrakcja. Niektórzy znaj? to poj?cie z filmów science fiction okazuje si? jednak, ?e coraz wi?cej badaczy uwa?a istnienie innych wszech?wiatów za naukowy fakt. Wraz z naszym wszech?wiatem w interakcje wchodz? inne, w których na przyk?ad dinozaury nigdy nie wymar?y. Takie ?wiaty mog? istnie? w równolegle do naszego.

Teori? wielo?wiatu jest podzielana przez naukowców. Najnowsze opracowanie na ten temat przygotowali specjali?ci z Griffith University w Australii i University of California z USA. Naukowcy zaproponowali jednak zupe?nie now? koncepcj?, dzi?ki której maj? nadziej? rozwi?za? niektóre z problemów mechaniki kwantowej.

W przeciwie?stwie do poprzednich wersji, teraz naukowcy dopuszczaj? mo?liwo?? istnienia ograniczonej, ale jednak niewyobra?alnie ogromnej liczby wszech?wiatów o okre?lonych w?a?ciwo?ciach, które istniej? w czasie na sta?e bez tzw. rozga??zienia. Specjali?ci wierz?, ?e ka?dy ze ?wiatów jest prawdziwy w tym samym stopniu, a interakcja mi?dzy nimi jest ?ród?em efektów kwantowych.

Wed?ug uczonych mo?na zaobserwowa? efekt tak zwanego "odpychania" si? od siebie ?wiatów równoleg?ych. Naukowcy stwierdzili, ?e mo?na tylko okre?li? prawdopodobie?stwo poprawno?ci takiej teorii, poniewa? obserwator, który znajduje si? w danym ?wiecie nie wie dok?adnie, gdzie ma szcz??cie by?. Eksperci uznaj?, ?e jest tylko jeden ?wiat, którego rozwój b?dzie si? odbywa? w ?cis?ej zgodno?ci z zasadami mechaniki Newtona - ten, w którym ?yjemy.

http://innemedium.pl/wiadomosc/naukowcy-ze-stanow-zjednoczonych-australii-oglosili-istnienie-swiatow-rownoleglych
  • Kiara
  • Administrator
  • Ekspert
« Odpowiedz #10 : Maj 02, 2017, 12:43:44 »

Szczególnie istotne w maju.... gdy wpisujemy w pole swojej aury..... nowe kody informacyjne.

Kiara.

Remigiusz Kot
25 kwietnia o 19:21 ·

Nieustaj?co w drodze do siebie wype?niam si? Tob? w sobie daj?c i bior?c w równowadze ...ufaj?c <3

Tak o to tak :
,,Zawsze mówi?: Nie ?pij nigdy z kim?, (z) kim nie chcia?by? by?".
- Lisa Chase Patterson

,,Zawsze zwracaj uwag? na to z kim TY si? dzielisz swoj? intymn? energi?.
Intymno?? seksualna na tym poziomie przeplata si? pomi?dzy energi? aury Twojej osoby a energi? aury tej drugiej osoby/osób.

To jest pot??ne po??czenie, niezale?nie od tego jak niewa?ne si? ono Tobie wydaje i niezale?nie od tego jak niewa?ne s? wed?ug Ciebie konsekwencje.

To one pozostawiaj? po sobie mas? duchowego gruzu. Dotyczy to szczególnie tych, którzy nie praktykuj? ?adnego rodzaju oczyszczania energii na poziomie fizycznym, emocjonalnym, mentalnym czy te? astralnym.

Im wi?kszy masz kontakt intymny – seksualny z kim?, tym g??bsze jest po??czenie energetyczne i tym wi?ksze jest przeplatanie si? energii aury pomi?dzy Tob? a innymi osobami z którymi masz kontakt seksualny.

Wyobra? sobie jak wygl?da aura kogo? kto ?pi z wieloma osobami i nosi wokó? siebie ci??ar tak wielu ró?nych energii?
Oni nie zdaj? sobie sprawy z tego, jak to jest w rzeczywisto?ci, ?e inni mog? czu? t? energi?.

Energia, która mo?e budzi? wstr?t pozytywnych energii u Ciebie (energii o wysokich wibracjach) i przyci?ga? do Ciebie i do Twojego ?ycia energi? negatywn? (energie o niskich wibracjach)."
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2017, 12:46:28 wys³ane przez Kiara »
Strony: [1]
Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

poradniki voters skyworldsv darzlubie pomorska