Z cyklu zdrowie: Uznany w ?wiecie kardiolog wypowiada si? na temat prawdziwych przyczyn chorób serca
7 Marzec 2012 Dodaj komentarz Przeskoczenie do uwag
?ród?o:
http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=4449105/03/2012
Dr Dwight Lundell – Laleva.org March 1, 2012
T?um. wMordechaj
Dr Dwight Lundell
My, lekarze, po tym, jak ju? mamy za sob? lata praktyki, wiedz? i uznanie, cz?stokro? obrastamy w tak wielkie Ego, ?e z trudem przychodzi nam przyzna?, ?e si? mylili?my. A trzeba to zrobi?. Niczym nie przymuszony, ja osobi?cie przyznaj?, ?e nie mia?em racji. Jako kardiolog z 25-letni? praktyk? w zawodzie, który wykona? ponad 5000 operacji na otwartym sercu, dzisiaj musz? odda? sprawiedliwo?? temu, co uwa?a?em za b??dne, w oparciu o fakty medyczne i naukowe.
Przez wiele lat uprawia?em swój zawód przy wspó?pracy z innymi wa?nymi lekarzami, jakich tytu?owano “autorytetami w dziedzinie wydawania opinii”. Bombardowani byli?my literatur? naukow?, uczestniczyli?my wci?? w ró?nych seminariach naukowych, w wyniku czego, my, twórcy powszechnych opinii, twierdzili?my, ?e choroby serca bior? si? po prostu z faktu nadmiernej ilo?ci cholesterolu we krwi.
Jedyn? akceptowaln? terapi?, jaka wchodzi?a w gr?, by?o wypisywanie medykamentów w celu obni?enia poziomu cholesterolu i dieta, polegaj?ca na wielkim ograniczeniu przyjmowania t?uszczów. Ta dieta mia?a oczywi?cie, tak uwa?ali?my, obni?y? poziom cholesterolu i zapobiega? chorobom serca. Odst?pstwa od tych zalece? zwykli?my uwa?a? za herezj?, która mog?aby doprowadzi? do mo?liwego przyj?cia z?ego modelu leczenia.
Ale to w ogóle nie dzia?a!
Tych zalece? d?u?ej nie da si? broni? ani naukowo ani tym bardziej b?d?c w zgodzie z w?asnym sumieniem. Odkrycie sprzed kilku lat, ?e stan zapalny ?ciany arterii jest prawdziw? przyczyn? chorób serca powoli przekszta?ci?o si? w zmian? paradygmatu, jak nale?y leczy? choroby serca i inne chroniczne dolegliwo?ci.
Od dawna utrwalone w nauce zalecenia dietetyczne doprowadzi?y do stworzenia epidemii oty?o?ci i cukrzycy, a konsekwencje tego przy?miewaj? inne historyczne plagi w porównaniu skali ?miertelno?ci, ludzkich cierpie? i tragicznych skutków gospodarczych.
Pomimo, ?e 25 % populacji za?ywa kosztowne lekarstwa statyczne i mimo tego, ?e uda?o nam si? zmniejszy? zawarto?? t?uszczów w naszych dietach, w tym roku od chorób serca umrze wi?cej amerykanów ni? w latach ubieg?ych.
Statystyki American Heart Association przedstawiaj? dane, ?e 75 milionów amerykanów obecnie cierpi na ró?ne choroby serca, ?e mamy 20 milionów cukrzyków, a 57 milionów ma stan przedcukrzycowy. Te powik?ania dotykaj? z ka?dym rokiem coraz m?odsze jednostki.
Mówi?c po prostu, bez istnienia w organizmie stanu zapalnego, nie ma sposobu, aby cholesterol odk?ada? si? w ?cianach naczy? krwiono?nych i powodowa? chorob? serca, a nast?pnie zawa?. Bez zaistnienia stanu zapalnego, cholesterol swobodnie przep?ywa?by przez organizm tak, jak to wymy?li?a natura. To w?a?nie stan zapalny powoduje, ?e cholesterol zostaje zatrzymany w organizmie.
Stan zapalny nie jest czym? skomplikowanym, to po prostu naturalny sposób obrony twojego cia?a przed obcym naje?d?c?, jak bakteria, toksyna czy wirus. Cykl stanu zapalnego jest doskona?y w chronieniu twego cia?a przed tymi obcymi bakteriami czy wirusami. Jednak?e, je?eli chronicznie wystawiamy nasze organizmy na wywo?anie szkody przez toksyny albo pokarmy, to inna sprawa, bo cia?o ludzkie nie zosta?o zaprojektowane tak, aby reagowa? na co?, co nazwa? mo?na chronicznym stanem zapalnym. Nieustanny stan zapalny jest w takim samym stopniu szkodliwy, jak ostry, ale rzadki stan zapalny jest dla organizmu ludzkiego korzystny.
Czy wi?c my?l?cy cz?owiek dobrowolnie wystawia?by si? na powtarzalne szkody wywo?ywane pokarmem czy innymi substancjami, gdyby wiedzia? o tym, ?e wywo?uj? one szkody dla cia?a? No mo?e palacze, ale chocia? robi? to z w?asnego wyboru.
Reszta z nas zwyczajnie posz?a za g?osem rekomendowanej przez mainstream diety, która ma mie? ma?y poziom zawarto?ci t?uszczów, a wysok? zawarto?? t?uszczów wielonienasyconych oraz w?glowodanów, nie wiedz?c, ?e to spowoduje wielokrotne przysporzenie szkody naszemu krwioobiegowi. Ten stan ci?g?ego szkodzenia samemu sobie tworzy chroniczny stan zapalny prowadz?cy do chorób serca, zawa?u, cukrzycy i oty?o?ci.
Pozwólcie, ?e powtórz?: szkodzenie i stan zapalny w krwioobiegu jest wywo?any przez diet? niskot?uszczow?, jaka by?a przez lata rekomendowana przez medycyn? mainstreamu.
Jacy s? najwi?ksi winowajcy chronicznego stanu zapalnego? To do?? proste, s? to pokarmy zawieraj?ce w nadmiarze proste, wysokoprzetworzone w?glowodany (cukier, m?ka i wszystkie produkty, jakie z nich si? wytwarza) oraz nadmierne spo?ywanie olejów ro?linnych omega-6, jak sojowy, kukurydziany i s?onecznikowy, jakich wiele znale?? mo?na w przetworzonych pokarmach.
Wyobra?cie sobie tarcie sztywn? szczotk? po mi?kkiej skórze a? staje si? zaczerwieniona i prawie krwawi. A róbcie to kilka razy dziennie przez pi?? lat. Je?li nawet zniós?by? bolesne tarcie, to i tak doprowadzisz do krwawienia, stworzysz zaka?one miejsce, które coraz bardziej b?dzie si? j?trzy? przy ka?dej kolejnej próbie. To dobry przyk?ad, ?eby wyobrazi? sobie proces powstawania stanu zapalnego, który mo?e mie? miejsce w twoim ciele nawet w tej chwili.
Niezale?nie od tego, gdzie ma miejsce proces tworzenia si? stanu zapalnego, czy na zewn?trz czy w ?rodku, ma on zawsze taki sam charakter. Mia?em wgl?d w wiele tysi?cy naczy? krwiono?nych. Zara?ona chorob? arteria wygl?da jak gdyby kto? wzi?? szczotk? i tar? ni? wiele razy jej ?cian?. Kilka razy dziennie, dzie? po dniu, po?ywienie, jakie jemy, wyrz?dza ma?e szkody, ale zbieraj?c to wszystko razem powoduje szkod? wielk?, powoduje, ?e cia?o reaguje wci?? i we w?a?ciwy naturalny sposób jak na stan zapalny.
Gdy b?dziemy delektowa? si? zwodniczym smakiem s?odkiej bu?ki, nasze cia?a zareaguj? alarmuj?co, jak gdyby dosta? si? do nich obcy naje?d?ca i og?osi? wojn?. Po?ywienie napakowane cukrami i prostymi w?glowodanami albo przetworzone z u?yciem olejów omega-6 z d?ugich pó?ek sklepowych by?o filarem diety Amerykanów przez 60 lat. Takie po?ywienie powolutku zatru?o ka?dego. W jaki sposób zjedzenie zwyk?ej s?odkiej bu?ki mo?e doprowadzi? do wytworzenia kaskady stanów zapalnych i do choroby?
Gdy wyobrazisz sobie wylanie syropu na klawiatur?, b?dziesz mia? obraz tego, co dzieje si? wewn?trz komórki. Gdy spo?ywamy proste w?glowodany takie, jak cukier, poziom cukru we krwi gwa?townie ro?nie. W odpowiedzi, twoja trzustka wydziela insulin?, której zasadniczym celem jest wprowadzi? cukier do ka?dej komórki, gdzie jest on sk?adowany na potrzeby energetyczne. Je?li komórka jest pe?na i nie potrzebuje glukozy, dostawa jest odrzucana, aby unikn?? mo?liwo?ci zapchania zak?adu przetwórczego. Gdy wasze nape?nione komórki odrzuc? dodatkow? glukoz?, ro?nie poziom cukru we krwi wytwarzaj?c przez to jeszcze wi?cej insuliny, a glukoza zamieniana jest w od?o?ony t?uszcz.
Co to wszystko ma wspólnego ze stanem zapalnym? Poziom cukru we krwi jest kontrolowany w bardzo w?skim zakresie. Dodatkowe cz?steczki cukru przywieraj? do ró?norodnych protein, co w?a?nie z kolei uszkadza ?cian? naczynia krwiono?nego. Takie powtarzaj?ce si? uszkodzenia w naczyniach tworz? stan zapalny. Gdy gwa?townie podnosisz swój poziom cukru we krwi kilka razy dziennie, dzie? za dniem, to dok?adnie tak, jakby? u?ywa? papieru ?ciernego wewn?trz delikatnej struktury naczy? krwiono?nych.
Mimo ?e nie jeste? w stanie zaobserwowa? tego, niech wystarczy ci, ?e ja dam takie zapewnienie. Widzia?em to w ponad 5000 przypadków u pacjentów poddanych operacji w przeci?gu 25 lat, z których wszyscy mieli jeden wspólny mianownik – stan zapalny arterii.
Wró?my do s?odkiej bu?ki. Ten niewinnie wygl?daj?cy cukiereczek nie tylko zawiera cukry, ale wypieczono j? w jednym z wielu olejów omega-6, jak np. olej sojowy. Czipsy i frytki s? nas?czone olejem sojowym; przetworzone produkty spo?ywcze wytwarza si? z u?yciem olejów omega-6, ?eby d?u?ej mog?y sta? na pó?kach. O ile omega-6 s? sk?adnikiem wa?nym – s? bowiem cz??ci? b?ony przepuszczaj?cej ka?dej komórki, a b?ona ta odpowiada za to co wchodzi i opuszcza komórk? – musi on by? we w?a?ciwej równowadze z omega-3.
Je?li zaburzamy równowag? poprzez spo?ywanie nadmiernych ilo?ci omega-6, membrana komórkowa wytwarza chemikalia nazywane cytokinami, które bezpo?rednio odpowiadaj? za powstanie stanu zapalnego.
Obecna promowana w mainstreamie ameryka?ska dieta wytworzy?a ogromn? nierównowag? pomi?dzy tymi dwoma t?uszczami. Stosunek nierównowagi si?ga od 15:1 do 30:1 na korzy?? omega-6. A to straszliwie wielka ilo?? cytokin powoduj?cych stan zapalny. W naszym obecnym ?rodowisku ?ywieniowym stosunek 3:1 by?by optymalny i zdrowy.
Co gorsza, wzrost wagi cia?a, jaki nast?puje na skutek jedzenia tych pokarmów powoduje, ?e powstaj? prze?adowane t?uszczem komórki, które wypuszczaj? wielkie ilo?ci chemikaliów s?u??cych powstaniu stanów zapalnych, co dodatkowo wp?ywa na szkody wywo?ywane przez wysoki poziom cukru we krwi. Proces, jaki zaczyna si? od niewinnej s?odkiej bu?ki zamienia si? z up?ywem czasu w niebezpieczny cykl, który doprowadza do chorób serca, nadci?nienia, cukrzycy, wreszcie do Alzheimera, gdy? proces zapalny trwa nieprzerwanie.
Od tego si? nie ucieknie, im wi?cej spo?ywamy po?ywienia przygotowanego i przetworzonego, tym bardziej podsycamy stan zapalny, po trochu, dzie? po dniu. Ludzkie cia?o nie potrafi, ani te? nie by?o zaprojektowane do tego, ?eby spo?ywa? ?ywno?? nasycon? cukrami i nas?czon? olejami omega-6.
Jest tylko jeden sposób za?agodzenia stanu zapalnego, jest nim powrót do ?ywno?ci w stanie bli?szym jej stanowi naturalnemu. Aby budowa? mi??nie, jedz wi?cej protein. Wybieraj w?glowodany, jakie maj? bardzo skomplikowan? struktur?, jak ró?norodne owoce i warzywa. Drastycznie zmniejsz albo wyeliminuj przyczyn? stanów zapalnych, t?uszcze omega-6, jak olej sojowy oraz ?ywno?? przetworzon? z ich udzia?em. Jedna ?y?eczka oleju kukurydzianego zawiera 7,280 mg omega-6; sojowego 6,940 mg. Zamiast nich, u?ywaj oliwy albo mas?a.
T?uszcze zwierz?ce zawieraj? mniej ni? 20 % omega-6 i s? o wiele mniej prawdopodobn? przyczyn? stanów zapalnych ni? rzekomo zdrowe oleje wielonienasycone. Zapomnijcie o „nauce”, jak? wt?aczano wam do g?owy przez dziesi?ciolecia. Nie istnieje w ogóle taka nauka, która twierdzi, ?e sam t?uszcz nasycony powoduje choroby serca. Nauka, która twierdzi, ?e t?uszcz nasycony podnosi poziom cholesterolu we krwi jest równie? dosy? s?aba. Odk?d dowiedzieli?my si?, ?e cholesterol nie jest przyczyn? chorób serca, ca?a troska skupiona na t?uszczach nasyconych w ogóle wygl?da na jaki? absurd.
Teoria cholesterolowa doprowadzi?a do powstania zalece? bezt?uszczowych lub niskot?uszczowych, które z kolei stworzy?y warunki powstania typów po?ywienia, jakie teraz sta?y si? powodem istnej epidemii stanów zapalnych. Medycyna mainstreamowa pope?ni?a straszny b??d, gdy doradza?a ludziom unika? t?uszczów nasyconych na korzy?? jedzenia o wysokim pu?apie t?uszczów omega-6. Wi?c teraz mamy epidemi? stanów zapalnych naczy? krwiono?nych, co prowadzi do chorób serca i istnienia innych cichych zabójców.
Nale?y powróci? do typów posi?ków, jakie dawa?a wam babcia, a nie tych, które dostawali?cie od mamy, wracaj?cej ze spo?ywczaka wype?nionego przetworzon? ?ywno?ci?. Przez wyeliminowanie pokarmów wywo?uj?cych stany zapalne i przez dodanie zasadniczych sk?adników ?ywieniowych ze ?wie?ej nieprzetworzonej ?ywno?ci, mo?ecie odwróci? lata szkód wyrz?dzanych waszemu krwioobiegowi i ca?emu organizmowi przez spo?ywanie typowej ameryka?skiej diety.
Dr Dwight Lundell by? ostatnio Szefem Zespo?u lekarzy oraz Szefem Chirurgii w Banner Heart Hospital , Mesa , AZ. Jego prywatna praktyka znajduje si? w Cardiac Care Center was in Mesa, AZ. Ostatnio dr Lundell zostawi? chirurgi? na rzecz dietetycznego leczenia chorób serca. Jest za?o?ycielem Healthy Humans Foundation, która promuje zdrowie ludzkie poprzez pomoc du?ym firmom w popieraniu dobrej kondycji pracowników. Jest równie? autorem ksi??ek The Cure for Heart Disease oraz The Great Cholesterol Lie.
Dodaj do